Дъщерята на Чарли Чаплин - Джералдин, пристига в България

9306
Дъщерята на Чарли Чаплин - Джералдин, пристига в България
Снимка: Getty Images

Джералдин Чаплин - първата дъщеря на легендарния Чарли Чаплин, ще бъде специален гост на 27-ия международен София Филм Фест, който ще се състои през месец март. Тя ще получи Наградата на София на Столична община и ще представи филма "Лука" на режисьора Джесика Удуърт, в който изпълнява главна роля.

Джералдин Чаплин е първата дъщеря на Чарлз Чаплин и Уна О’Нийл и внучка на Нобеловия лауреат Юджийн О’Нийл. Родена е в Санта Моника през 1944 година. Голяма част от детските си години прекарва в швейцарски пансион. Първоначалната амбиция на Джералдин е да стане професионална балерина. Тя решава да напусне колежа и да учи в Кралската балетна академия в Лондон, където е приета през 1961 година. Танцува професионално в продължение на една година в Париж, където я открива Дейвид Лийн и я кани да участва в "Доктор Живаго" (1965). По време на 12-годишната си връзка с режисьора Карлос Саура, Джералдин Чаплин се снима в едни от най-успешните си филми, между които "Ментовка с лед" (1967), "Ана и вълците" (1973), "Елиса, живот мой" (1977). А "Да отгледаш гарвани" (1976) е филмът, който ѝ донася световна слава.

Джералдин Чаплин, Чарли Чаплин

Джералдин Чаплин и баща ѝ Чарлз Чаплин на 70-ия му рожден ден на 16 април 1959 г.

След двете си роли в "Босият император", Джералдин Чаплин изиграва Генерала в "ЛУКА" (копродукция на Белгия, Италия, Нидерландия, България, Армения) на носителката на "Златен лъв на бъдещето" Джесика Удуърт, който имаше световна премиера и провокира публиката и критиката на кинофестивала в Ротердам. Филмът е вдъхновен от шедьовъра на Дино Будзати "Татарската пустиня". Първата среща на Удуърт с книгата на Будзати е по времето, когато тя изучава италианска литература. "Толкова е ясно и същевременно така мистериозно всичко в тази творба, - споделя режисьорката. - Едни мъже очакват да се появи враг, който може би дори не съществува. Тяхната тревога се увеличава с времето… Това, което обичам най-много, е специфичният хумор; самата концепция е мрачна, но съчетана с абсурдност, която е привлекателна за мен." Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена – и това е уникалната Джералдин Чаплин.

"Още от самото начало знаех, че именно Джералдин Чаплин трябва да изиграе ролята на Генерала", споделя Джесика Удуърт.

На младия Йонас Смълдърс, една от многообещаващите "изгряващи звезди" на Берлинале, е отредено да се превърне в главния герой Лука. В актьорския екип са още Ян Беевут, Самвел Тадевосян, Джанго Шривънс, Брюно Жорис и др. В една от ключовите роли е и българският актьор Валентин Ганев. Впечатляващата черно-бяла визия е дело на Виржини Сурдеж – с много филми, представяни в Кан; музиката е на Техо Теардо – композирал за филми на Паоло Сорентино и Габриеле Салваторес. Българското участие е особено креативно с ролята на художника-сценограф Сабина Христова и художника по костюмите Ека Бичинашвили. Копродуцент от българска страна е Арт Фест (Мира Сталева, Стефан Китанов), финансирането е осигурено от ИА "Национален филмов център". Проектът е подкрепен от програма "Творческа Европа" Медиа на Европейския съюз и Евроимаж. Продуцент е Петер Бросенс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино