Кои са филмите в рубриката Калейдоскоп на 28-ия София Филм Фест?

797
Кои са филмите в рубриката Калейдоскоп на 28-ия София Филм Фест?
Снимка: Арт Фест

"Източният фронт" на Виталий Мански, "Нула калории" на Джесика Хауснер, "Памет" на Мишел Франко и "Образ" на Олга Хайдас са в рубриката Калейдоскоп на 28-ия София Филм Фест.

Кадър от "Източният фронт", снимка: Арт Фест

Още: Пълна информация за 28-ия София Филм Фест: Акценти, конкурси, специални гости

Номиниран за най-добър документален филм на Берлинале ’23, новата творба на сценариста и режисьор Виталий Мански, "Източният фронт" (Латвия-Украйна-Чехия-САЩ), със сърежисьор Йевхен Титаренко, проследява група млади мъже, които самоотвержено се включват в частите, осигуряващи първа помощ на фронтовата линия от началото на руската военна инвазия в Украйна. Камерата следва героите в продължение на шест месеца, изпълнени с драма, отчаяние, страх, омраза, горчивина, любов, но и с вяра в победата. Филмът ще бъде представен лично от Виталий Мански, който е и председател на журито на документалния конкурс.

Кадър от "Нула калории", снимка: Арт Фест

Премиерата на най-новата творба на известната австрийска режисьорка Джесика Хауснер "Нула калории" (Австрия-Великобритания-Германия-Франция-Дания-Катар) бе в конкурсната програма на Кан, а през декември получи приза за най-добра музика на ЕФА. В него австралийската актриса Мия Вашиковска ("Алиса в огледалния свят", "Пурпурният връх") влиза в ролята на учителка по здравословно хранене в елитен пансион. Нейните възпитаници възприемат идеите ѝ за съзнателното хранене като начин за противопоставяне на консуматорството, дори започват да вярват, че с поведението си могат да повлияят на глобалното затопляне. Клуб "Нула калории" постепенно се превръща в реалност...

Още: Близо 20 световни премиери в програмата на 28-ия София Филм Фест

Кадър от "Памет", снимка: Арт Фест

Почитателите на Джесика Частейн ще могат да я видят в новия филм на мексиканския режисьор Мишел Франко "Памет" (Мексико-САЩ-Чили), който получи приза за най-добър актьор за вълнуващото изпълнение на Питър Скарсгард. Историята проследява трансформацията в живота на Силвия, след като Сол решава да я последва до дома ѝ след срещата на гимназиалния им клас. "Исках да направя филм за хората, които живеят извън обществените рамки. Тяхната неспособност да се съобразят с очакванията на другите често се корени в събития, които съществуват само в спомените им. Понякога самото им маргинализиране предлага бягство от сенките на миналото и шанс да изградят живот в настоящето. Въпросът е дали могат да избягат от тези сенки.", споделя Мишел Франко.

Кадър от "Образ", снимка: Арт Фест

Вторият пълнометражен филм на полската режисьорка Олга Хайдас "Образ" (Полша-Нидерландия-Чехия) бе представен премиерно в програмата на Карлови Вари, а интригуващата история връща зрителите в края на 80-те години – времето, когато започва да се усеща всеобщата промяна. Главната героиня е млада жена, която търси спасение от безсмислието на живота в социализма, като се сближава с творци от алтернативната сцена и пее на купони в клубове със своята пост-пънк група. Хайдас рисува ярък, завладяваш портрет на многопластов характер, който отразява особеностите на времето и спомена за социалния строй, върху който пада сянката на Желязната завеса.

Още: Кои ще са българските филми на 28-ия София Филм Фест?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com