Отлагат международния кино фестивал "Златната липа" за догодина

1202
Отлагат международния кино фестивал "Златната липа" за догодина
Снимка: Стоян Стратиев

Осмото поредно издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ няма да се състои през 2020 г., заради кризата с коронавирус. Това съобщи с огромно съжаление неговата създателка и директор на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева. Инициативата беше насрочена за дните от 30.05.20 г. до 03.06.20 г. и до последно екипът се надяваше, че пандемията ще приключи с настъпването на пролетта и провеждането му все пак ще бъде възможно. „Затова не спирахме да работим по организацията на събитието. В средата на април вече сме напълно готови с програмата, но последните прогрози и развитието на пандемията в света ни накараха да вземем трудното, но единствено правилно решение – да отложим провеждането на VIII-я фестивал „Златната липа“ за 2021 г.“, каза Магдалена Ралчева.

От вече са насрочени новите дати, на които ще се проведе догодина кинофестивалът „Златната липа“ в Стара Загора – от 29.05.21 г. до 02.06.21 г. В програмата на кинофорума и през следващата година ще намерят място част от заглавията, които щяха да бъдат показани сега. Това ще бъдат ленти, които са произведени през 2019 г. и по различни причини имат особено място в програмата на фестивала. Още в началото на годината е било определено и международното жури на „Златната липа 2020 г.“. Закупени са били и самолетните билети за чуждестранните му членове. "Те ще останат в състава на журито и при провеждането на форума през следващата година", посочи Магдалена Ралчева.

Велислав Павлов получи статуетка за най-добра мъжка роля на "Златна липа"

Кинофестивалът за ново европейско кино „Златната липа“ 2018 влезе в историята с 2 рекорда – най-богата филмова програ...

Определен е бил и тазгодишният носител на наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното. „Той е мъж, обичан български актьор, който играе изключително активно и в киното, и в телевизионните сериали, както и на театрална сцена. Ще запазим името му в тайна, защото ще му връчим наградата догодина“, каза Ралчева. В осмото издание на фестивала филмите в програмата на „Златната липа“ ще бъдат точно 45. Този формат ще се запази и в следващите издания на събитието. Организаторите са решили да поставят в ясна рамка броя на участващите заглавия. „Опитът от предишните издания ни показа, че когато заглавията са повече, зрителите нямат възможност да видят голяма част от тях и дори ние, като организатори, нямаме възможност да представим много от филмите повече от един път“, обясни Ралчева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино