София Филм Фест представя специалната програма "Екстрийм"

1707
София Филм Фест представя специалната програма "Екстрийм"
Снимка: Арт Фест

Три изпълнени с адреналин филма в програмата "Екстрийм" на 27-ия София Филм Фест, който започва на 16 март. 

"Живея, за да катеря. Катеря се, за да се чувствам жив" – това е мотото на тридесетгодишния чешки алпинист Адам Ондра. Той е един от най-добрите съвременни катерачи – виртуоз, който е преодолял най-трудните скални маршрути в света.

Емблематичният спортист започва своя път на тригодишна възраст, а днес всяко негово изкачване е мотивирано от стремежа към победа над всички трудности, които крият опасните маршрути. Документалният филм на Ян Шиманек и Петр Заруба "Адам Ондра: До краен предел" проследява подготовката за дебюта на Ондра в скалното катерене на Олимпийските игри в Токио. В тази история прави впечатление комерсиалният натиск от страна на средствата за масова информация и от страна на публиката, която жадува зрелища, независимо от това дали във фокуса попадат личният живот или самият спорт.

София Филм Фест представя всички филми от Балканския конкурс

Остават точно две седмици до старта на 27-ия София Филм Фест, чието откриване е на 16 март. Традиционно в програмата на фестивала се пр...

Още един разказ проследява предела на човешките възможности – "Йонас Дайхман – Да преминеш границата", дело на режисьора Маркус Вайнберг. Авторът на филма в миналото се е занимавал професионално със състезателно колоездене. Най-новият му документален филм е номиниран за Наградата на публиката и за приза "Свободен дух" на фестивала във Варшава. Камерата проследява любителя на приключения и многократен световен рекордьор Йонас Дайхман, който реализира най-зрелищния и най-дълъг триатлон за всички времена: околосветско пътешествие с начална и крайна точка Мюнхен, в което са включени 460 километра плуване, 21 000 километра колоездене и 5000 километра бягане. Героят на филма започва пътуването си в разгара на пандемията Covid-19. Маршрутите са затворени през нощта, а преминаването на границите се превръща в подвиг на духа, който го изправя пред непредвидени предизвикателства.

Документалният разказ "Извън релсите" на режисьора Питър Дей проследява трансформацията на двама майстори на зрелищни каскади и паркур, които бленуват за слава благодарение на популярността си в социалните мрежи. Но когато се сблъскват със смъртта на близък приятел, емоционалните последствия може би са способни да извадят и двамата извън релси. Филмът е фаворит на фестивала "DocEdge", където печели голямата награда; Британските независими филмови награди го номинират за приза "Откритие"; фестивалът във Варшава го номинира за наградата "Свободен дух", а от Солун е с номинация за "Златен Александър" в конкурсната програма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Кино "Влайкова" посреща "Годзила и Конг: Нова империя"

Новият филм на Вим Вендерс - "Прекрасни дни", тръгва по кината от 29 март

Мартин Скорсезе с документална поредица за 8 светци

"Кино за незрящи" за 8-и път на София Филм Фест

Нов филм на Башар Рахал разказва историята на параолимпиеца Михаил Христов

София Филм Фест представя Cinema Politica: Провокативни и важни документални творби

Сериал на Теодора Маркова с награди от най-големия фестивал в Европа

Връчиха наградите на 28-ия София Филм Фест: Вижте кои са големите победители

Продължението на "Лудия Макс" със световна премиера в Кан (ВИДЕО)

Романтичната комедия "Красива сватба" с премиера в кино "Влайкова"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com