София Филм Фест представя всички филми от Балканския конкурс

2542
София Филм Фест представя всички филми от Балканския конкурс
Снимка: Арт Фест

Остават точно две седмици до старта на 27-ия София Филм Фест, чието откриване е на 16 март. Традиционно в програмата на фестивала се представя силен Балкански конкурс, който тази година ще бъде оценяван от следното международно жури: режисьорите Костадин Бонев и Георги Овашвили и Хана Циелова, която е сценарист и филмов експерт.

Общо филмите в конкурса са 12. България ще бъде представяна с носителя на "Златна роза" за най-добър филм – "Майка" на Зорница София. Сред филмите в конкурса са още най-новият филм на Емин Алпер "Изпепеляващи дни", дебютът на Юрай Леротич "Сигурно място", най-новите филми на Паул Негоеску "Мъже на делата", на Пиер Жалица – "Ден на труда", на Теона Митевска – "Най-щастливият човек на света" и на Йозджан Алпер – "Черна нощ". Ето и останалите заглавия в конкурсната програма: 

Премиерата на дебютния филм "Виждали ли сте тази жена?" на режисьорите Душан Зорич и Матия Глушчевич бе в в независимата, специална програма "Седмица на критиката" във Венеция, а на фестивала на световното кино в Банкок спечели наградата за най-добри режисьори. Сюжетът на копродукцията между Сърбия и Хърватия пресъздава опитите на една жена на средна възраст "да излезе от кожата си" чрез три различни житейски възможности, които ненадейно изникват пред нея.

"Виждали ли сте тази жена", реж. Душан Зорич и Матия Глушчевич

Представен за първи път в програмата на кинофестивала в Солун, съвместният филм на режисьорите Корина Аврамиду и Кириакос Тофаридес "Иман" преплита в разказа си три истории, посветени на търсенето на изкупление – действията на героите им бележат разликата между живота и смъртта, а съдбите им са предопределени от действия в миналото, от чувство за безмерна вина, от усещане за непреодолима самота… 

Отново вината е един от основните двигатели в новия филм на Иван Герголет "Мъжът без вина", представян като проект на копродукционния форум София Мийтингс. Историята пресъздава терзанията на една всеотдайна и чувствителна болногледачка, която е подтикната от собственото си страдание и се надява да отмъсти на виновника за смъртта на собствения ѝ съпруг и други негови колеги-работници. Премиерата на филма - съвместна продукция между Словения, Италия и Хърватия, е на фестивала в Талин. 

Жури, програми, акценти и гости - всичко за 27-ия София Филм Фест (ВИДЕО)

27-ият София Филм Фест очаква своите зрители от 16 до 31 март 2023 г. Официалното откриване на фестивала е на 16 март в Зала 1 на НДК. ...

Носител на наградите на публиката за най-добър гръцки филм, на гръцкия филмов център – за най-добър дебют, на младежкото жури – за най-добър пълнометражен филм от фестивала в Солун, "Черен камък" на Спирос Яковидес разказва за отчаяна майка, която с помощта на гръцки таксиметров шофьор от африкански произход се опитва да намери своя изчезнал син. По думите на самия режисьор, неговият филм е "поглед към една съвременна гръцка трагедия – в тази история се отразяват обществото и страната, намиращи се в разпад".

"Човек и куче", реж. Стефан Константинеску

Вторият пълнометражен филм на Стефан Константинеску "Човек и куче" е копродукция между Румъния, България, Швеция и Германия. Сюжетът проследява трансформацията на обсебващото чувство на ревност, която обзема румънски емигрант – той решава да напусне работата си в чужбина, да се завърне у дома и въпреки липсата на доказателства, да започне собствено разследване, което не е ясно къде ще приключи… "Човек и куче" е представян като проект на София Мийтингс, а миналата година се срещна с публиката на фестивалите в Гьотеборг, Клуж и Торино.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино