"Тайният живот на Вера" на Тонислав Христов в Документалния конкурс на 23-тия София Филм Фест

4373
"Тайният живот на Вера" на Тонислав Христов в Документалния конкурс на 23-тия София Филм Фест
Снимка: СФФ

"Тайният живот на Вера" ("The Magic Life of V") е селектиран в секцията "Generation 14 plus" на 69-ия Международен кинофестивал в Берлин, където ще се състезават 62 филма. Най-новият филм на Тонислав Христов беше показан за първи път в документалния конкурс на най-значимия фестивал за независимо кино – "Сънданс". Това е втори пореден пробив за режисьора там, след като през 2017 година "Пощальонът" също попадна в документалната селекция на форума и спечели наградата за "най-добър документален филм" на Balkans and Caucasus Observatory в Триест (Италия).

Представен като проект в 15-ото издание на София Мийтингс 2018, "Тайният живот на Вера" е копродукция между Финландия ("Making Movies", Каарле Ахо), Дания ("Kirstine Barfod Film") и България ("Соул Фууд", Андреа Станоева/Тонислав Христов), подкрепена от ИА "Национален филмов център". В творческия екип на филма преобладават предимно български професионалисти. Сценаристи са Тонислав Христов, Каарле Ахо и Любомир Цветков, оператор е Александър Станишев, композитор - Петър Дундаков, звукът е записан от Веселин Зографов и Момчил Божков.

23-тият международен София Филм Фест и акцентите в него

Златни отличия, фестивални фаворити, очаквани от публиката филми – палитрата на София Филм Фест винаги е съдържала в себе си най-...

Кинотворбата ни запознава с Вера, която е преследвана от детските си травми и се опитва да придобие независимост чрез различни роли, които играе в живота. Тонислав Христов се среща с нея на премиерата на филма си "Любов и инженерство". Вера е добра приятелка на главния герой. Режисьорът и тя се заговарят на тема ролеви игри и постепенно се сприятеляват. В течение на времето се оказва, че с игрите Вера се опитва да пребори психически травми в детството си от агресивния си баща, който е алкохолик.

"Заинтересува ме нейното хоби – LARP-инг. Live action role playing – ролеви игри с живи хора. И в България се практикуват, - разказва Тонислав Христов. – Във филма Вера споделя как тези игри са ѝ помогнали да се срещне с баща си, когото не е виждала от години. Нейните герои в игрите са силни жени, които взимат всичко в свои ръце и се борят с демони, мутанти. Силата, която взима от тях, влиза на практика в реалния ѝ живот, с хората около нея“, допълва режисьорът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

В Кан нащрек за предстоящи обвинения в сексуални посегателства

"Отвлечен" на Марко Белокио вече по кината в България

Ще гледаме нов филм "Властелинът на пръстените" през 2026 г.

Приеха Мария Бакалова и Бойко Кръстанов в Европейската филмова академия

Кейт Бланшет с почетна награда от престижен филмов фестивал

Киану Рийвс и Сандра Бълок са готови да участват в "Скорост 3"?

Режисьорът на "Шоуто на Труман" с почетен "Златен лъв" във Венеция

Изабел Юпер оглавява журито на кинофестивала във Венеция

Вижте официалния трейлър на филма "Гунди - Легенда за любовта" (ВИДЕО)

Стачка заплашва провеждането на кинофестивала в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com