Връчиха наградите на 28-ия София Филм Фест: Вижте кои са големите победители

1608
Връчиха наградите на 28-ия София Филм Фест: Вижте кои са големите победители
Снимка: София Филм Фест

На 23 март 2024 г. в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване наградите на 28-ия София Филм Фест.

Кои са победителите?

Международното жури за първи и втори игрални филми в състав: Саболч Хайду (Унгария) – режисьор, сценарист, актьор, председател на журито, Зорница София (България) – режисьор, Денис Ру (Германия) – експерт, директор на Копродакшън маркет, Берлинале, Тинатин Кайришвили (Грузия) – режисьор, сценарист, продуцент, Димитър Маринов (САЩ-България) – актьор, връчи следните награди:

ГОЛЯМАТА НАГРАДА "СОФИЯ – ГРАД НА КИНОТО" ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс за първи и втори игрални филми в размер на 7000 евро, осигурени от Столична община, на филма "Сухо" (Мексико-Франция-САЩ) на режисьорките Астрид Рондеро, Фернанда Валадес и продуцентите Фернанда Валадес, Астрид Рондеро, Диана Арсега, Джуърл Кийтс Рос, Виржини Девеса, Жан-Батист Байи-Метр.

"Една епична история, разказана с прецизна и естетска камера и монтаж, която разкрива изпълнения с насилие свят на наемните убийци по чувствителен и иновативен начин."

Снимка: София Филм Фест

Още: Носители на "Оскар" са част от 28-ия София Филм Фест

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО на филма "Предупреждението" (Румъния-България) на режисьора Ади Войку.

"Пресъздаване на универсална ситуация чрез използване на нетрадиционна и вълнуваща структура на сценария. Филм за връзката между властта и личността, изпълнен със задушаваща, автентична атмосфера, перфектна актьорска игра и творческа работа на оператора."

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА на Шучи Талати за филма ѝ "Момичетата си остават момичета" (Индия-Франция-САЩ-Норвегия).

"Едно деликатно, детайлно и смело психологическо изследване, което представя много нюанси на скритите и забранени емоции на човешката душа в история за порастване, предназначена за тийнейджъри, но и за възрастни." 

ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) бе присъден на филма "Отвъд мъглата" (Япония) на режисьора Дайчи Мурасе.

"Операторът Такеши Додо успява да създаде майсторски композиции във всеки свой кадър и всички те носят общото усещане на този интимен, много личен и изпълнен с грижа и внимание дебютен филм."

НАГРАДАТА ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ на стойност 9500 евро (1500 евро парична премия и 8000 евро в постпродукционни услуги), осигурени от Доли медия студио, бе присъдена на филма "Шоколад" (България) на режисьора Орлин Милчев.

"Стопляща сърцето филмова поема за детската душа и желания, с елегантен кинематографичен език и чувствителна режисура - поема, благодарение на която за няколко минути гледаме света през очите на дете, с елегантен кинематографичен език и чувствителна режисура."

Още: Номинираните за Наградата LUX на публиката филми са в програмата на 28-ия СФФ

Останалите награди

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъди от международно жури с председател Хана Слак (режисьор, Германия-Словения) и членове Алберто ла Моника (фестивален програматор, Италия) и Дина Йорданова (киновед, Великобритания-България) на филма "Съзряване" (Гърция-Германия) на режисьорката Кристина Иоакеймиди.

"За интуитивността на филмовия разказ и фината прецизност в предаването на емоциите."

Балканското жури присъди ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма "М" (Северна Македония-Хърватия-Франция-Люксембург-Косово) на режисьора Вардан Тозия.

"На режисьора Вардан Тозия за забележителната му работа с децата актьори в антиутопичната приказка "М"." 

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ беше присъдена от международно жури с председател Виталий Мански (режисьор, Латвия) и членове Дарко Лунгулов (режисьор, Сърбия) и Мария Аверина (режисьор, България) на филма "Саундтрак на африканската демокрация" (Белгия-Франция-Нидерландия) на режисьора Йохан Гримонпрес.

"В "Саундтрак на африканската демокрация" режисьорът Йохан Гримонпрес създава сложна мозайка от архивни кадри, джаз, литература и записки в различни дневници. Това е вълнуващо, интелигентно и хуманистично произведение на изкуството, което се разпростира отвъд годините, които пряко обхваща, и прави невидимите връзки видими за нас и актуални и значими за днешния момент."

Още: Акценти от извънконкурсната Балканска програма на София Филм Фест

Документалното жури присъди ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на два филма "Четири дъщери" (Франция-Тунис-Германия-Саудитска Арабия) на режисьорката Каутер Бен Хания и "1489" (Армения) на режисьорката Шогакат Варданян.

"Четири дъщери" е високохудожествен портрет на семейство в Тунис, което страда от последствията от продължаващия конфликт с ISIS. Характерният режисьорски подход на Каутер Бен Хания е съчетан с дълбоко вълнуващи лични изповеди, разкриващи реалността на света, в който живеят жените в Близкия изток."

"1489" е интимен поглед към войната в Нагорни Карабах през 2020 г., в който режисьорката на филма Шогакат Варданян разглежда личната трагедия на собственото си семейство по болезнено искрен и автентичен начин. Филмът създава силна, универсална метафора за жестокостта на войната."

Ани Скорчева, снимка: София Филм Фест

НАГРАДАТА за НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ бе определена от жури от фестивалните селекционери Димитрис Керкинос (програматор на МФФ Солун), Башак Емре (програматор на "Фестивала на колела", Турция) и Бернд Будер (програмен директор на МФФ "Котбус", Германия) и бе присъдена на филма "Уроците на Блага" (България-Германия) на режисьора Стефан Командарев.

"Филм, който чрез добре написания сценарий, силната режисура и отличното превъплъшение на актрисата в главната роля представя съвременното общество като джунгла, изпробвайки емоциите на зрителя и поставяйки на преден план голяма морална дилема, която засяга всички: как се справяме с несправедливостта."

Журито на ФИПРЕССИ в състав Филип Бергсън (Великобритания), Стоян Синадинов (Северна Македония) и Олга Маркова (България) присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма "Всичко за семейство Левкович" (Унгария) на режисьора Адам Брайер.

Още: Кои са филмите в рубриката Калейдоскоп на 28-ия София Филм Фест?

На церемонията Филип Бергсън обяви неофициален почетен диплом, присъден единодушно от журито на Стефан Китанов и екипа селекционери на София Филм Фест за високото ниво на програмата на Международния конкурс за първи и втори филми.

НАГРАДАТА НА ГИЛДИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ КИНОКРИТИЦИ за филм от Балканския конкурс се присъди на "Уроците на Блага" (България-Германия) на режисьора Стефан Командарев.

"Чрез острата си социална критика филмът прави реалистична дисекция на състоянието на обществото и институциите; съспенсът, тягата и неочакваните обрати в разказа създават усещането за "социален трилър"; черното чувство за хумор в умерени дози повежда историята в плоскостта на абсурда, но трагизмът ѝ има универсални измерения." 

НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА за филм от Международния конкурс за първи и втори филм и Балканския конкурс се присъди на филма "Защото обичам лошото време" (България) на режисьорката Яна Лекарска.

МЛАДЕЖКОТО ЖУРИ на фестивала определи за най-добър филм от Международния конкурс "Юпитер" (Германия) на режисьора Бенджамин Пфол.

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ТИЙН ФИЛМ, определена от публиката, получи "Диада" (България) на режисьора Яна Титова.

Цветана Манева, снимка: София Филм Фест

НАГРАДАТА НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към изкуството на киното бе връчена на:

Маргарете фон Трота, режисьор и актриса (Германия)

Георги Тодоров-Жози, художник (България)

Цветана Манева, актриса (България) 

София Филм Фест се осъществява с финансовата подкрепа на Столичната община, Министерството на култураита, ИА "Национален филмов център" и Програма "Творческа Европа МЕДИА" на Европейския съюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com