За пръв път руски сериал се бори с пропагандата на ИДИЛ - главно сред жените

16466
За пръв път руски сериал се бори с пропагандата на ИДИЛ - главно сред жените
Снимка: Getty Images/Guliver

Руски телевизионен сериал следи съдбите на три жени от терористичната групировка "Ислямска държава" (ИДИЛ), съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Млада жена със забрадка говори спокойно на камерата и описва себе си като студентка от Москва, която сега служи на радикална ислямистка група в Сирия. "Какво за теб е на първо място - че си рускиня или мюсюлманка? Какво е в сърцето ти: Аллах или страха?" пита жената.

Косово постави под домашен арест жени за участие в ИД

Десет жени, върнати от Сирия в Косово този уикенд, бях поставени под домашен арест по обвинения в участие в терористична група, съобщав...

Руската поредица "На ръба" е много различна от типичните за държавната телевизия романтични или исторически сериали. "На ръба" следи съдбата на три героини, които отиват в Сирия, подмамени от млади мъже, които ги убеждават да се присъединят към ислямистки бойци. Сериалът е един от първите, който третира наболялата тема в руското общество.

Режисьорът Евгений Лаврентиев казва, че е очевидно, че сериалът е направен за терористичната организация "Ислямска държава". Той показва добре изработени многоезични видеоклипове за набор на бойци, флагове в черно и бяло и деца, размахващи оръжие. Поради стриктните закони на Русия, обаче, името на ИДИЛ не може да бъде споменавано на екрана.

Лаврентиев казва пред АФП, че той подкрепя антитерористичните закони, но те създават страх сред хората и в обществото да бъде започната отворена дискусия. "Лесно е за тези радикални ислямисти да представят себе си като някакви романтични герои и да разказват много лъжи за себе си, защото никой реално не знае нищо за тях и хората не искат да говорят по темата", обясни режисьорът.

Хиляди граждани на бившия СССР отидоха в Сирия, за да се бият на страната на джихадистите, според руския президент Владимир Путин. Техният брой се увеличи след 2015 година, когато Русия се намеси директно на страната на режима в Дамаск. Както в Европа, така и в Русия се чудят как да интегрират наново семействата на тези джихадисти, които искат да се върнат у дома. Министърът на външните работи на Русия каза през март, че семействата на радикалните ислямисти може също да са радикализирани и представляват риск ако се завърнат в Русия. Някои деца вече бяха върнати от Сирия в Русия.

"Ислямска държава" показа мозъкът на атентатите в Шри Ланка

Джихадистката групировка "Ислямска държава" публикува в агенцията си "Амак" снимка на мъжа, сочен за като организатор на нападенията в ...

Наскоро Варвара Караулова - бивша студентка в престижен московски университет, беше пусната предсрочно от затвора, където попадна преди 3 години след опит да се присъедини към джихадист, който я вербувал в интернет. Лаврентиев казва, че ИД вербува най-уязвимите, които имат проблеми в кариерата или личния живот. Главните героини в неговия сериал са студентка по филология, която приема исляма, след като се чувства предадена от семейството и приятеля си, бедна жена от провинцията, която мечтае за богат съпруг от чужбина и вдовица на джихадист от ИДИЛ, която е отхвърлена от съседите ѝ.

Сериалът се снима в Москва и Египет, а реакциите към тематиката са смесени. Новинарският сайт "Медуза" похвали "На ръба" като "първият руски сериал, който показва как халифата вербува". Новинарската агенция "Росбалт" го нарече "шоу, което може да послужи за урок на други безпомощни млади руски жени". Според профилирания сайт за телевизионни програми "Триколор", обаче, "На ръба" страда от слаба селекция на актьорите, като арабският вербовчик на жените се играе от актьор от Беларус. Сайтът нарича сериала "банален и стереотипен".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино