"Златна роза 2018" - жокерите в ръкава

1738
"Златна роза 2018" - жокерите в ръкава
Снимка: iStock/Guliver

Дойде ред, след "Любовта е лудост" и Световния фестивал на анимационня филм, да кажем "Добре дошла" и на "Златна роза". На големия екран отново изникват прекрасни образи, някои и малко страшни, но е празник. Празника на Седмото изкуство в България във Варна. Среща си дават критици, актьори, режисьори, а в диалога между тях изкристализира на къде трябва да върви българското кино.

Малцина знаят, че Златна роза съществува от 60-те години на XX век. Тогава е преглед на българското игрално, документално и анимационно кино. Днес е най-представителния ни фестивал за родно кино, който съществува. В миналото, във варненските кинозали, в рамките на тази утвърждаваща се тогава проява, са се гледали "Тютюн", "Крадецът на праскови", "Черните ангели", "Маргарит и Маргарите", "Иван и Александра". Днес гледаме "Ага" и "Възвишение". Някога си мислехме, че поантата на българското кино, вече се е изчерпала, разказана е, извъртяна е като ролки в киносалоните и вече я няма. Днес има надежда, надежда за възраждане на българското кино.

От последната Златна роза, през септември 2017 г., до тази, са произведени и селектирани в програмата на фестивала 17 игрални и 23 късометражни филма, общо 40 продукции. Това не е малко, като се има предвид, че през 2016 г., счупихме рекорда за българската кинематография за всички времена и имаше произведени 28 игрални филма. На път сме българското кинопроизводство да забълва все повече продукт за гледане. Но дали е качествен този продукт?

На 28.09.2018 г., бях отвратена от това, което видях на екрана в Зала 1 на ФКЦ. Блудкави истории, едната от които истерична и потискащо меланхолична. Разбира се, настроението на всички повдигна вече утвърдилият се като евъгрийн, "Възвишение". Това беше жокерът на вечерта, умишлено подбран, да бъде показан в праймтайма.

Гвоздеят обаче е титулуваният на последното "Берлинале" "Ага". Филмът за хората на далечния руски север, които се опитват да свикнат с цивилизацията. Сблъсъкът между старото и новото, традицията и модерното, поколенията.

Фестивалът "Златна роза" ще представи 12 пълнометражни и 6 късометражни филма

12 пълнометражни и 6 късометражни филма, осъществени с държавна подкрепа чрез Националния филмов център, ще представи конкурсната прогр...

Но не е за изпускане и "Смарт Коледа", която ще донесе много настроение на зрителите, тъй като е с комедийна същност. Доказано, комедиите са любимият киножанр на българите, още от времето на социализма. От там е лафът "Да идем на кино, за да се посмеем", който се въртеше между публиката в салоните някога.

Подберете внимателно филмите, които ще гледате. За да не се окаже, че сте си изгубили времето с "тъп филм", каквото е определението за нескопосана продукция. Има заглавия, които си струват и чакат да бъдат открити от своите зрители, но има и кинематографична мръсотия, която замазва екрана с нечистоплътни образи. Обичайте киното и му се доверете, то ще ви разкрие свят на мечти, проза и поезия житейска и екзистенциални проблеми, които вълнуват всеки от нас.

Заложете на късото кино, тъй като този път има разкошна селекция на Златна роза 2018! Обичайте се и не се целувайте много по седалките на салоните, за да не пропуснете някоя завладяваща сцена! Не мигайте пред българското кино!

Автор: Мая Джамбазова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Обявиха филмите в Кан, които ще се борят за "Златна палма" (СПИСЪК)

Филмът за Доналд Тръмп с Мария Бакалова ще се бори за "Златна палма" в Кан

Гледаме на кино номинирания за наградата LUX филм "На борда на "Адаман" от 12 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com