Климатичната криза е все по-сериозна заплаха за туризма на Гърция

4606
Климатичната криза е все по-сериозна заплаха за туризма на Гърция
Снимка: iStock

Разгръщащата се климатична криза ще представлява сериозна заплаха за туристическата индустрия и това ще окаже силно влияние върху Гърция.

Как ще реагират туристите, ако техните блажени средиземноморски лета се трансформират в адски климатични бедствия, с непредсказуеми горещи вълни и суши, с ненадеждни водни ресурси, изчезващи плажове и разрушаване на бреговете и паметниците? От друга страна, как очакваме да приспособим масовия туризъм без по-нататъшното изчерпване на природните ни ресурси?

В. „Катимерини“ публикува изказване на Мария Канакиду, професор по химия на околната среда в Университета на Крит.

„През последните години изменението на климата се прояви ясно при екстремни метеорологични явления - урагани, горски пожари, наводнения, бури, които е невъзможно да се пренебрегнат. Крайно време е да признаем заплахата от необратимо изменение на климата."

Канакиду беше модератор на втория Форум по изменението на климата и туризма през юни, организиран на Крит от националната мрежа за изменението на климата CLIMPACT.

Гърция преживява най-голямото екологично бедствие, смята Мицотакис

Стотици пожарникари продължават битката срещу огнените езици в опустошени от пожари райони на Гърция, където това лято се случи определ...

Канакиду заяви още: „Последиците от изменението на климата се материализираха по много начини, които се отразяват негативно на туризма и следователно на БВП на Гърция и това ще продължи. Високите температури създават неблагоприятни условия за посетителите, което води до дискомфорт дори през нощта. Високите температури изискват и по-висока консумация на енергия за охлаждане и климатизация, което допринася за увеличаване на разходите и замърсяване на околната среда от производството на енергия. Засушаванията водят до спад във водните ресурси, в резултат на което солената вода навлиза в подземните резервоари. На Крит ниската снежна покривка застрашава стабилността на водните запаси и може да предизвика сериозни проблеми с водоснабдяването. Крайбрежната ерозия е друг голям проблем, тъй като едновременно с това премахва естествената красота на бреговете и дестабилизира инфраструктурата."

Нарастващата честота на интензивни или екстремни метеорологични събития също оказва отрицателно въздействие върху туризма - „индустрия, която разчита на чувство за сигурност, за да се развива. Колкото по -чести стават пожарите, бурите, наводненията и циклоните, толкова по-голямо безпокойство ще има. Тази загриженост ще служи като възпиращ фактор за по-нататъшния туризъм, който се основава на естествената красота на морето, планините, пещерите и т.н.“

Климатичната криза ще има тежки последици върху всички гореспоменати екосистеми. Климатът е увреден до такава степен, че вече не може да се регулира сам и ние виждаме това под формата на спадане на добивите и увеличаване на популацията на някои насекоми, които могат да разпространяват болести, рядко срещани в Гърция, които могат да навредят на дървета и хора.

Въпреки множеството тревожни тенденции, един положителен аспект е удължаването на туристическия сезон. По-високите температури позволяват туристите да остават по крайбрежните райони до по-късна есен и да идват в по-ранна пролет. И все пак това не може да се смята за абсолютна печалба. Първо, ако част от летния сезон стане непоносимо горещ, тези загуби ще трябва да бъдат компенсирани по някакъв начин. Също така, както беше казано на форума, тъй като климатът на северните страни става все по-горещ, потенциално бихме могли да видим миграция на туристи от по-горещото Средиземноморие на север.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com