Най-големият айсберг в света се разпадна (СНИМКИ)

7180
Най-големият айсберг в света се разпадна (СНИМКИ)
Снимка: iStock

Най-големият айсберг в света вече е в историята. Огромното парче лед, което беше с размери около два пъти по-голямо от Лос Анджелис, се е разпаднало на множество малки айсберги с размерите на средно голям град. Това става ясно от нови сателитни снимки на НАСА

Айсбергът, известен като А-76А, бе най-голямото останало парче от плоча с площ около 2700 кв.км., която се откъсна от антарктическия леден шелф Роне през май 2021 г.

Айсберг, колкото Лондон - ето как изглежда (ВИДЕО)

Айсберг, почти колкото Лондон, се отчупи от леден шлейф в Антарктика, предаде CNN в Twitter и публикува кадри. An iceberg nearly the...

През октомври 2022 г. сателитни снимки разкриха, че А-76А, който по това време е с дължина около 84 мили (135 км) и ширина 16 мили (26 км), се е придвижил във воден участък, известен като Прохода на Дрейк, където айсбергите често са отнасяни от Антарктида от мощни океански течения. На 24 май спътникът на НАСА "Тера" засне разпадналия се на шест значителни парчета А-76А, отдалечаващи се едно от друго в близост до остров Южна Джорджия в Скотско море, което предполага, че големият къс лед се е раздробил няколко дни преди заснемането на изображението, според НАСА. Фрагментите на айсберга са се намирали на около 1500 мили (2415 км) от мястото, където А-76 се е откъснал от Антарктида през 2021 г.

"Впечатляващо е да си помислим, че е "отплавал" толкова далеч за около две години", каза Кристофър Шуман, глациолог в Университета на Мериленд и Центъра за космически полети "Годард" на НАСА. "Това очевидно говори за силата на мощните течения в тази част на Южния океан." 

Предишният най-голям айсберг в света, А-68А, също се разпадна близо до Южна Джорджия през декември 2020 г. По онова време природозащитниците се опасяваха, че А-68А може да се сблъска с Южна Джорджия, което би изложило разнообразната морска екосистема на острова на риск от колапс. Но огромният айсберг едва се размина с острова, преди да бъде разкъсан наполовина от океанските течения и по-късно да се разпадне на по-малки айсберги с имена, произхождащи от неговото, пише Vesti.

Гигантски айсберг се отчупи в Антарктида (ВИДЕО)

Гигантски айсберг се счупи от ледения шелф Ронне в морето Уедел в западната част на Антарктида. Това съобщи Европейската космическа аге...

А-76А никога не е бил на път да се сблъска директно с Южна Джорджия, но все пак може да окаже въздействие върху близката морска екосистема. По оценка на учените до пълното разтопяване на А-68А в средата на 2021 г. той е изхвърлил в океана около 1 трилион тона (900 милиона метрични тона) сладка вода, по-голямата част от която е била изхвърлена в близост до Южна Джорджия. Вероятно А-76А също ще вкара големи количества сладка вода в близкия океан, което може да наруши морските хранителни мрежи.

В свое изявление Марк Белчиър, директор на отдел "Рибарство и околна среда" за Южна Джорджия и Южните Сандвичеви острови, предупреди, че новите парчета айсберг могат да бъдат "сериозна" грижа за плавателните съдове, опериращи в региона, тъй като мини айсбергите, които все още не са получили индивидуални имена, продължават да се разпадат.

През следващите години Южна Джорджия може да се сблъска с още един раздробяващ се айсберг. През януари ледена плоча с размерите на Лондон, наречена А-81, се роди от антарктическия леден шелф Брунт. Изследванията сочат, че А-81 може да навлезе и в прохода Дрейк, което може да го катапултира към Южна Джорджия. 

Учени откриха кораба, изпратил предупреждение за айсберга на „Титаник“

Откриването на парахода „Месаба“ (Mesaba) е направено в Ирландско море. „Месаба“ продължава да се използва като...

А-76А и А-81 не са единствените айсберги, които са в движение напоследък. През октомври 2022 г. айсберг, известен като B-22A, който е около два пъти по-голям от Хюстън, Тексас, започна да се отдалечава от Антарктида, след като прекара повече от 20 години, привързан към морското дъно близо до ледника Твейтс, известен още като "ледника на Страшния съд".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com