Разширяването на тропическите зони - последица от климатичните промени

3511
Разширяването на тропическите зони - последица от климатичните промени
Снимка: Getty Images / Guliver

Тропическите зони на Земята се разширяват по посока на полюсите. Това е свързано с процесите в океаните, причинени от антропогенните изменения, пише в изследване, публикувано в списание Journal of Geophysical Research: Atmospheres.

Резултатите от наблюденията и климатичното моделиране показват, че през последните 15-20 години покрайнините на тропиците и свързаните с тях субтропични зони се разпростират в по-широки граници. Учените са единодушни, че причината за това е глобалното изменение на климата, но конкретният динамичен механизъм за „смесване” на климатичните зони, определен като „тропическа експанзия”, доскоро не беше изяснен.

Въздухът над Южния океан - най-чистият на Земята

Изследователи от университета в Колорадо (САЩ) и техните австралийски колеги идентифицираха региона с най-чист въздух на планетата. Раб...

БГНЕС посочва, че разширяването на тропическите зони има сериозни икономически и социални последици. Този процес променя посоката на ветровете, предизвиквайки засушаване и горски пожари в региони като Калифорния или Австралия, които вече страдат от недостиг на вода. Без да определят точната причина за тропическата експанзия, климатолозите не биха могли да направят достоверна прогноза, се посочва в материала.

Отделянето на парникови газове със сигурност се отразява на разширяването на тропическите зони, както и разрушаването на озоновия слой и натрупването на аерозоли в атмосферата. Това обаче не е в състояние да обясни високата скорост на тропическата експанзия, както и причината в едни региони това разширяване да протича по-активно, отколкото в други. Това накарало част от учените да предположат, че тропическото разширяване може да бъде обяснено единствено с колебанията в климата на Земята.

В резултат на направените проучвания и създадения климатичен модел, учени от САЩ и Германия установили, че тропическата експанзия е предизвикана основно от затоплянето на Световния океан, а не от преките изменения в атмосферата. Причината тропическите области и океанските течения да се приближават към полюсите се дължи на натрупването на излишна топлина в субтропичните океански зони.

Особено силно се забелязва разширяването през последните 15 г. на сухите субтропични пояси в Средиземномоирето, Австралия и Южна Калифорния. Тропическата експанзия протича по-активно в Южното полукълбо, отколкото в Северното, като причината за това е по-голямата площ на океана там. Това доказва, че повишеното затопляне на субтропичния океан не зависи от естествените колебания на климата, а е резултат от глобалното затопляне, предизвикано от антропогенни причини, пише още в анализа.

За пръв път от 15 години: Няма да има конференция за климата на ООН

Следващата конференция за климата ще се проведе през ноември 2021 година, а преговорите през 2020 година няма да се проведат поради пан...

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com