Учени предвиждат климатична катастрофа в Русия

14342
Учени предвиждат климатична катастрофа в Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Учени от Института за морски изследвания в Тромс, Норвегия установиха бързи и резки климатични промени в северната част на Баренцово море. Според изследователите този регион губи признаците на арктическо море и скоро може да се превърне в част от атлантическата климатична система. Това би било пагубно за местните природни екосистеми, които се обитават от, зависими от ледената покривка, животни и където се осъществява търговски риболов, пише Лента.ру.

Баренцово море се състои от два региона с различни климатични режими. Северният се отличава с хладен климат и свързани с ледената покривка екосистеми, докато на юг преобладават меки атлантически условия. Това разделение се случва, тъй като в едната част на морето нахлуват топли и солени води от Атлантическия океан, а другата съдържа по-пресни и хладни води от Арктика, които всяка година под натиска на първите отстъпват на север.

Кога се раждат гениите?

По данни на Националния център за икономически изследвания на САЩ най-умните деца се раждат през септември. Изводът е направен след ана...

Според учените основна роля в този процес има нарушаването на стратификацията на водните слоеве заради понижаването на количествата прясна вода, идваща в морето от топенето на ледовете. При нормален цикъл, когато ледената покривка се топи, повърхността на океана получава хладни пресни води, които създават условия за формиране на нова ледена покривка за следващата зима. Същият този лед защитава арктическия слой от пряк контакт с атмосферата, а така също компенсира влиянието на дълбоките атлантически слоеве, съхранявайки стратификацията. Ако разтопената вода е недостатъчно, то стратификацията започва да се нарушава, а затоплянето и повишаването на солеността задействат механизъм за положителна обратна връзка, която намалява ледената покривка и съответно способства за още по-голямо разместване в стратификацията на слоевете, като позволява на дълбоките топли води да се вдигат все по-нагоре.

Като причина за понижаването на постъпленията на разтопена вода учените посочват общото понижаване на количествата на ледената покривка в Арктика заради глобалното затопляне. Според тях намаляването на прясна вода е задействало поредица от събития, които в крайна сметка ще доведат до възникването на "горещо петно" в Арктика. При това промените, най-вероятно, ще бъдат необратими и Баренцово море съвсем скоро неизбежно ще стане част от атлантическата климатична система. Подобни трансформации са се случвали само по време на последната ледникова епоха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com