Не е война, а въпрос на интереси (Коментар)

Още от автора

Винаги при атентат в Европа масово се правят генерални изводи като "Това е война!"  Не, пичове, това в Брюксел не е война. Още по-малко пък е "сблъсъкът на два свята". (Извършителите на атентата в "Св. Неделя" от кой от двата свята са били? А тези на клането в Сребреница през 1995-а? Ами Брайвик?)

Това е поредното дяволско дело на някоя терористична групировка, която се опитва да наложи собствените си интереси чрез насаждане на страх някъде на Земята.

Дали групировката ще носи името на някоя застрахователна компания от 90-те или например "Ислямска държава" (ДАЕШ), няма никакво значение. Похватите на екстремистите са едни и същи и абсолютно винаги целят едно и също - да утолят жаждата си за власт и пари, подбудена от чувството им за малоценност. 

Когато екстремистите са във властта, близки са до нея или просто политиците им играят по свирката - тогава се убиват само помежду си. Твърде познати, нали? Но когато не са във  властта или не са свързани с нея, а им се иска - тогава убиват и невинни хора. Ето това всъщност се случва в Брюксел, Истанбул, Анкара и Париж напоследък. Същото което се случва и в Сирия, Ирак, Нигерия и къде ли още не от дълги години.

За сведение - ДАЕШ печели по 50 милиона долара всяка седмица от продажбата на петрол. Повечето им членове отиват да се сражават на страната на групировката в Сирия и Ирак, произхождайки от Западна Европа и от стотици държави по целия свят. Мислите ли, че наистина го правят в името на някоя религиозна книга, писана преди хиляди години? Поне аз дълбоко се съмнявам в това.

Печалбата от продажбата на петрол е единствената реална причина, поради която екстремистките елементи експлоатират тъкмо териториите на Близкия изток. А в основата на тази алчност за пари на всяка цена - дори и с цената на човешки животи - стоят комплексите им и чувството им за малоценност.

Екстремистите всъщност нямат проблем със света, а със себе си.

Екстремизмът има много превъплъщения - футболни хулигани, мутри, крайни политически или религиозни фанатици... Екстремисти са всички, които използват и упражняват насилие върху другите, било то за да избиват комплексите си или за да постигнат своите икономически интереси.

Елементарният човек не би могъл да се почувства значим другояче, освен да се престори на велик, макар и за миг. За тази цел екстремистите прибягват до най-елементарните и първобитни способи, за да внушат респект - чрез всяване на страх у другите, като най-лесният начин за постигането на това е насилието.

Настоящите терористични групировки в Европа все някога ще изчезнат или ще бъдат преборени. Но за да предотвратим тяхното възпроизвеждане, колкото и патетично да прозвучи, освен наложителната проява на нулева толерантност към тези елементи, човечеството трябва да пребори и много свои демони, които ги пораждат. Алчността и властолюбието са сред тях.