Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За САЩ през погледа на един студент

31 Thursday 2016, 07:00 часа • 8782 прочитания

Бях на студентска бригада в САЩ през лятото на 2014-та година. В продължение на четири месеца живях и работех в малкото градче Bullfrog (по-известно като North Lake Powell), което се намира в западния щат Юта  - там има най-много мормони, а в политическо отношение хората са доста консервативни и по правило републиканци.

Да се срещна със „страната на неограничените възможности“ от първа ръка бе нещо изключително полезно за мен. Разбрах и научих много – не говоря само за работата или подобряването на езиковите умения, а за запознанствата и безкрайните диалози с много хора от най-различни страни и култури. Опита, който придобих няма регионален характер, защото се срещнах и разговарях с много клиенти, които бяха дошли на почивка (районът е пустинен и е прекрасна туристическа дестинация – в него се намира едно от най-големите изкуствени езера в страната) от най-различни щати и населени места. Основния извод  до който достигнах е, че в „страната на неограничените възможности“ единственото неограничено нещо всъщност е ограничеността на възможностите. С известни изключения.

Малко думи за средностатистическия американец. От гледна точка на хранителните му навици, той в действителност е такъв, какъвто ни го представят в Европа – нагъва храбро хамбургери, пържени картофки, кола, чипс и т.н. и е прекалено удовлетворен от това. Резултатът няма смисъл да го коментирам. Средностатистическият американец по правило е неграмотен, не е излизал никъде извън страната си (а понякога и извън щата си), вярва само на американските печатни и електронни медии и смята, че светът все още е в режима на Студената война. Ще ви разкажа една случка. В същото лято на 2014-та малайзийски „Боинг -777“ бе свален от ракета „земя-въздух“ в Украйна и загинаха 298 души. В една от новинарските емисии на щата около петнадесет минути се говореше как руснаците със сигурност са виновни в случая и как има сериозни доказателства за това (без съответните доказателства да се споменават). Висша пропаганда! Моят двестакилограмов американски приятел Боб стоеше пред телевизионния екран и псуваше смело руснаците за техните прегрешения…  А, да не забравя още две неща. Средностатистическият американец е много на „ти“ с географията. Той по правило не знае столици и държави, а понякога и континенти. Ако чуе за страната, която преди не е чувал, тя задължително се намира някъде в близост до Русия. Нулева ориентация. Американецът от средно потекло също така е голям патриот и обожава националната си войска. Всички по света са му врагове, най-вече руснаците. Той не знае нищо за американската история (тя пък и една дългогодишна история…), но я защитава безгранично. Разбира се, има изключения в профила на средностатистическия американец – хора, които са грамотни, имат висше образование, информират се и от чуждестранни печатни и електронни медии, обикаляли са света. Запознах се и с такива – с тях комуникацията не е отблъскваща.

Средната класа в САЩ е в абсолютен колапс, а с нея и цялото гражданско общество. Двете обществени системи – на образованието и здравеопазването, които трябва да са основата на националния гръбнак са препълнени с проблеми. Първо за образованието.

Говорех си един път по време на работа с моя колежка на име Виктория, родом от Колорадо. Тя ми сподели, че се е записала да учи в университет в щата, но е трябвало да плати за цялото си обучение около 30 000 долара и се е отказала, защото не е разполагала с толкова средства. Спомена ми също, че това е един от най-евтините университети в Щатите. Висшето образование в „страната на неограничените възможности“ отдавна е привилегия.

В разговори с мои американски приятели установих, че здравеопазването също е доста скъпо и също отдавна се е превърнало в достояние само за привилегировани хора. Вижте как американците образоват и лекуват собствените си люде – трябва да им подражаваме.

Друг основен проблем в САЩ е алкохолизирането, наркоманизирането и социалното изключване на голяма част от младите хора (от около 17 до около 22 – годишна възраст). На 17-18 години американските ти родители те гонят от вкъщи (а не като българските мамини синчета, които живеят при мама и тате докато навършат четиридесет) или те карат да плащаш наем (запознах се и с такива случаи). Ти оставаш сам, нямаш пари за здравеопазване и образование и започваш някаква нископлатена работа. Парите ти стигат за алкохол, храна, наем  и наркотици, нищо друго не те интересува в полето на обществената маргиналност. Ставаш просто един средностатистически американец. С всичките му гореописани достойнства.

Със сигурност има поне три хубави неща в САЩ. Първото е, че каквато и работа да работиш (дори най-нископлатената) би могъл да оцеляваш. Второто е, че ако работиш здраво би могъл да се издигнеш в съответното професионално направление, стига да имаш търпение и доза късмет.  Третото е, че има на какво да се насладиш като туристически дестинации. На мен това обаче не ми стига на фона на тоталната обществена криза, която цари в Щатите. А и идват президентски избори – нещата стават много интересни.

Това са изводите на един студентски бригадир от американското му приключение. Съвсем накратко, разбира се, доколкото му позволява форматът на статията.

 

 

Атанас Янев
Атанас Янев Колумнист
Новините днес