Страхът като глобална диагноза

Още от автора

Terrorism – термин, произлизащ от латинската дума terrore, която означава страх. Голяма част от българското и европейските общества, макар разликата между културата на двете да е очевадна, не могат да схванах пълният мащаб на тази дума. В битовият си смисъл тя символизира нещо, което всеки от нас е изпитвал по време на своя живот. В глобален план това е едновременно дума, чувство, начин за упражняване на контрол върху масите и средство за печелене на избори. Това е нещото, което всички в Европа са забравили или отказват да си спомнят.

„Страхът“ като понятие е масово изследвано в психологията. Време е то да бъде въведено в терминологията и на политологията, където да бъде още по-сериозно разисквано и анализирано.

Страхът безспорно е чувството, нагласата и доктрината, която… доведе Хитлер на власт в Германия, предизвика Първата и най-вече Втората световна война. Причина е за почти всички съвременни конфликти и е нещото, което е на път да унищожи Европа. Което ни довежда до „слона в стаята“ – национал-популистките партии, а не бежанците са най-големият проблем и най-голямото предизвикателство пред Европа, назависимо от всичко това, което се опитва да ви набие в главите телевизора. Защото без популизъм няма национализъм, без страх няма национализъм и без национализъм няма страх. Това е философията на доктрината на страха. Това е и нейната цел – а именно да се страхувате. От различните, от гейовете, от лесбийките, от хората с различни религии, от рационалните, от хората, търсещи препитание, от бежанците, бягащи от войната, от хората, търсещи бъдеще за децата си, от всички, които реално се опитват да решат международната каша в Близкия изток, в Украйна, в Третия свят. За да могат същите тези използвачи, налагащи тази доктрина да ви вкарат в техния измислен свят на страха, в който няма начин да не бъдете въвлечени като зомбирани същества пред урните.

Национал-популистите, част от които са именно Тръмп, Льо Пен, Фарадж, Сидеров, Симеонов, че дори и тъжно-комичният национален герой Динко не могат да предложат ниво ново на света – само страх. А доктрината на страха вече имаше своят период в историята през XXв. Период, известен още като периодът на Втората световна и последвалата ги Студена война.

Изборът е ваш.