Как се финансира групировката ИДИЛ?

Още от автора

„Ислямска държава“ (ИДИЛ) е терористична военна организация в района на Близкия изток, контролираща големи територии в Сирия и Ирак.

Както всяка нелегална групировка, и зад нейната идеологическа фасада всъщност се крият икономически интереси (както поясних и в предишен текст). Значителна част от бойците на ИДИЛ не са oт завладените от групировката територии. В нейните редици се бият джихадисти от целия свят, привлечени тъкмо от материалните облаги. По оценка от май 2015 г. чужденците в организацията вероятно са над 22 000 души и приозхождат от стотици страни по целия свят.

Групировката ИДИЛ прибягва до всяване на страх и опити за предизвикване на хаос чрез терористични актове срещу цивилни: в Европа, за да се противопостави на заплахата от ликвидирането на нейното влияние в района на Близкия изток от страна на европейски правителства, и в Арабския свят - за да подчини легитимни правителства с цел задоволяване на интересите ѝ.

ИДИЛ е отговорна за много от терористичните актове напоследък: в Белгия (март 2016 г.), Турция (октомври 2015; янаури и март 2016 г.), Сирия (декември 2015 г. и февруари 2016 г.), С. Арабия (януари 2016 г.), Индонезия (януари 2016 г.), Египет (януари 2016 г.), Либия (януари 2016 г.),  Тунис (ноември 2015 г.), Ливан (ноември 2015 г.) и Франция (ноември 2015 г.) Отговорна е и за взривения самолет по линията Кайро-Санкт Петербург (през октомври миналата година), когато загинаха стотици граждани на Руската федерация.

 

От какво печели групировката ИДИЛ?

 

Приходи от нефт

ИДИЛ печели между 1 и 3 милиона щатски долара дневно от продажба на нефт, контролирайки около 300 петролни кладенци само в Ирак и 60% от целия производствен капацитет на петролни продукти в Сирия. Част от тях губи поради нанесени въздушни  удари.

 

Tърговия с антики

Продажбата на антики е вторият най-голям източник на средства за ИДИЛ, като организацията търгува с такива от епохата на най-древните цивилизации в историята на човечеството. 1/3 от важните археологически обекти в Ирак са под нейния контрол. Към 2014 г. са продадени антики на стойност миларди долари.

 

Трафик на наркотици

Годишната печалба от трафика на наркотици достига 1 милиард щатски долара.

 

Продажба на електроенергия

Контролирайки електроцентрали в северната част на Сирия, ИДИЛ печели и от продажба на електроенергия. Част от електричеството всъщност се продава на сирийското правителство, от което централите са били отнети преди това.

 

Събиране на данъци и изнудване

Системата на ИДИЛ в контролираните от нея територии е като на държава, затова тя печели и от събиране на данъци. Населението под властта на нейните бойци, в зависимост от данните на различните източници, варира от 2,5 милиона до 8 милиона души. Християните и чужденците например понякога са заставяни да заплащат джизие. Групировката рутинно изнудва бизнесмени и шофьорите на камиони, които преминават през териториите ѝ.

Иракското правителство задочно финансира ИДИЛ, продължавайки да плаща заплати на хилядите държавни служители, които продължават да рабоят в контролираните от групировката територии, като половината от размера на техните заплати се конфискува. Полицаите, учителите и войниците, които са служители на Ирак, имат право да работят за иракското правителство на територията на ИДИЛ, но заплащайки всяка година издаването на т.нар. „карта на разкаяение“.

 

Обири и конфискации

Обирането на банки, златарски и други магазини е също сред източниците на приходи за групировката.

 

Земеделие

Земята между реките Тигър и Ефрат, където ИДИЛ владее територии, може да донесе приходи на стойност 200 милиона долара годишно, ако бъде обработвана правилно. Преди да бъдат завладени от ИДИЛ, тези територии произвеждат половината от сирийската пшеница и 1/3 от иракската.

 

Дарения

Фондации, обикновено маскирани като благотворителни, често финансират ИДИЛ. За да спре тази практика от източници на нейната територия, Саудитска Арабия налага забрана на предназначените за Сирия своеволни дарения. 

Саудитска Арабия, Кувейт и Катар често са обвинявани (например от френски и иракски правителствени членове) във вероятно финансиране на ИДИЛ в миналото, но няма доказателства за това.

 

Доклад на FATF

 

Според доклад на международната организация FATF (създадена през 1989 г. по инициатива на страните от G7 с цел развитието на политики за борба с прането на пари), основните източници на приходи към групировката ИДИЛ са следните, като те са подредени в реда им на значимост:

- постъпления от окупираните територии - от контрола върху банкови институции, от експлоатиране на петролните и газови залежи, от събирането на данъци, чрез грабежи, чрез кражби на икономически активи и други;

- oтвличания с цел откуп;

- дарения от неправителствени фондации, разположени в страните от Персийския залив и в Саудитска Арабия, често маскирани като хуманитарна помощ;

- материална поддръжка от бойци в чужбина;

- набиране на средства посредством интернет. 

___

Използвани източници: АBC News; FATF; CNN; VOX.com, Wikipedia и други.