Гунлаугсон – премиерът, който загуби поста си заради неискреност

Още от автора

Исландският премиер Сигмундур Давид Гунлаугсон обяви на 5 април, че временно напуска поста на министър-председател на Исландия (макар и на този етап да не се оттегля формално от него), след като бе почти 3 години на власт. Причината – мирните граждански протести в Рейкявик, възникнали в резултат от журналистическите разкрития от серията Panama Pаpers.

Исландският политик е притежавал заедно със съпругата си офшорната компания Wintris, стана ясно от разследването по документите на юридическата кантора Мосак Фонсека, прикривайки чрез нея активи в размер на милиони долари.

Интересното в случая с оттеглянето на Сигмундур Гунлаугсон от министър-председателския пост е, че на практика той не е нарушил нито един закон. А мотивите на исландските граждани да поискат оставката му бяха изцяло морални, възбудени от проявата на двуличие от негова страна и от предполагаем конфликт на интереси, който на този етап не е доказан и за който не са налични достатъчно рационални аргументи.

 

Двуличието, което раздразни исландското общество

 

В телевизионно интервю за шведска телевизия, излъчено в пряк ефир на 3 април - само няколко дни преди оттеглянето му от премиерски пост, Сигмундур Давид Гунлаугсон казва, че е много важно всеки исландец да плаща част от своите приходи в полза на обществото, а ако някой плаща по-малко, това означава, че той всъщност мами обществото. Попитан от водещия интервюто журналист дали той самият има връзка с някоя компания извън Исландия, Гунлаугсон отговаря, че неговите финансови активи винаги са били отчитани прозрачно (реално той не би могъл да бъде уличен в лъжа тук, тъй като компанията Wintris е собственост на съпругата му, като в случая Гунлаугсон просто не разкрива цялата истина).

Запитан за връзките му с офшорната компания Wintris - за която фирма ден по-късно става публично достояние, че е притежание на неговата съпруга - Сигмундур Гунлаугсон отговаря, че той е разкрил цялата необходима информация относно неговото състояние.

Видимо смутен от зададените му въпроси, Гунлаугсон обвинява журналиста, че се опитва да направи нещо подозрително от нещо, което всъщност изобщо не е подозрително, и напуска интервюто. Малко по-късно той и съпругата му публично обявяват, че е извършено „журналистическо посегалтеслтво върху личния им живот“.

 

Какво точно разкриват документите на „Мосак Фонсека“, касаещо исландския премиер?

 

Малко след интервюто пред шведската телевизия и публучното жалване на премиерското семейство от „журналистическото посегателство“ срещу тях, се оказва, че през 2007 г. съпругата на Гунлаугсон е купула Wintris oфшорна компания със седалище на Вирджинските острови, в която инвестира спестяванията на нейното семейство. Преди световната финансова и икономическа криза през 2008 г. Гунлаугсон и съпругата му делеят по равно собствеността на компанията, докато днес тя е притежание само на съпругата му.

Именно Wintris е фирмата, за която Гунлаугсон бива запитан в интервюто за шведската телевизия. Чрез нея, оказва се, семейството притежава милиони долари.

 

Защо разкритията предизвикаха скандал?

 

В документите на Международния консорциум на разследващите журналисти се твърди, че офшорната компания Wintris е разполагала с облигации в три от големите исландски банки, фалирали по време на световната криза, което впоследствие превръща съпругата на Гунлаугсон в кредитор на банките.

През 2015 г., в качеството си на премиер, Гунлаугсон сключва споразумения с кредитори на фалиралите в резултат от световната финансова и икономическа криза исландски банки.

В резултат от разкритията от серията Panama Papers бе оповестено предположение, което обаче не е доказано - че чрез Wintris съпругата на исландския премиер значително е увеличила своето състояние, именно благодарение на тези споразумения.

 

За какво е виновен Гунлаугсон?


Чисто юридически, Сигмундур Гунлаугсон и съпругата му не са извършили нищо незаконно, прикривайки притежанието си на офшорна компания.

Сигмундур Давид Гунлаугсон носи морална отговорност за това, че не обявява притежанието на 50 процента от Wintris, когато влиза в исландския парламент като народен представител през 2009 г. Осем месеца по-късно той продава своя дял от нея (половината от фирмата) на своята съпруга за 1 щатски долар.

Гунлаугсон вероятно би могъл да бъде разследван за евентуален конфликт на интереси в качеството му на премиер, що се отнася до сключване на споразумение между исландското правителство и офшорната компания на съпругата му. Но конфликтът на интереси на този етап е само предполагаем, тъй като все още не е ясно дали политическите действия на Гунлаугсон са били в полза или в ущърб на офшорната компания на неговата съпруга.

Гунлаугсон е категоричен, че неговата дейност всъщност е била в ущърб на инвестициите на съпругата му. И е твърде вероятно да се окаже, че той не лъже.

Бившият финансов министър на Исландия обявява пред британски вестник, че никой не твърди, че Гунлаугсон е използвал своята позиция на премиер, за да помогне на компанията на своята съпруга. Но според него един премиер не би трябвало да оставя отворени вратички, чрез които да може да бъде подозиран в конфликт на интереси, нито да пази в тайна връзките си с ошфорна компания.

___

Използвани източници: Huffington Post; International Consortium of Investigative Journalists; The Guardian; Wikipedia.