Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лустро за 130 хиляди лева

09 Saturday 2016, 13:00 часа • 1703 прочитания

“Става дума за дългогодишна безстопанственост и безхаберие…” – така един бивш депутат от БСП описа случката с изчезналите 130 хиляди лева от касата на Столетницата.

Безотчетните пари са събирани в течение на няколко народни събрания, обясни Страхил Ангелов по Нова. Най-вероятно са харчени по разпореждане на председателя на Парлементарната група на БСП. Тези пари са представителни. Депутатите ги получават, за да се появяват в “приличен вид пред избирателите си”. Осемстотин лева депутатът “си взема, за да плаща на сътрудници и така нататък”, а една трета, други 400 лв се връщали обратно в касата. Това разказа социалистът Страхил Ангелов, пояснявайки, че давал цялата сума – 1200 лв, в партийната каса.

Да поразсъждаваме малко, за тези, които искат (и могат)…

Минималната пенсия в България през миналата година беше почти 160 лева, а средната – около 320 лв. Грубо, всеки един депутат получава между 2.5 и 5 пенсии, а в партийната касичка влизат от една, до 2.5 пенсии. Всеки месец.

Без-от-чет-но!

Ако посмятаме малко, за една година 240 депутата получават между 2,880 и 14,400 пенсии за лустро, за да изглеждат прилично. За един пълен мандат парламентът ще прахоса за “представителни нужди” между 11.520 и 57,600 пенсии.

Прагът на бедността в България, според министър Калфин е 300 лв. Кабинетът одобрил едни 50 милиона за великденски надбавки от 40 лева на 1,262,000 пенсионери с пенсии под този праг.

Социалистката Мая Манолова, сякаш окрилена от контрагражданите и контрапротестите, с която тя доскоро имаше топла парламентарна връзка, крепейки Кабинета “Орешарски”, веднага излезе с контраидея. Това беше  инициативата “Великден за всеки – дари празник на баба и дядо”, според която “най-нуждаещите се” пенсионери ще получат ваучъри за 20 лева към пенсиите, но през пенсионерските клубове. Много ги привличат социалистите организираните пенсионери, особено по време на избори и летните офанзиви с компоти и зимнина, но това е друга тема…

Да предположим, че “най-нуждаещите се”, според Мая, са същите тези 1,262,000 пенсионери, които получават под 300 лева пенсия. В първия случай – при идеята на социалния министър, става дума за 50 милиона лева. В другия – на социалистката Мая, за около 25 милиона лева.

Давам всичко това за пример, защото тези числа (50 и 25 милиона лева), с които кабинетът “Борисов” и социалистката Мая искат да си направят политичеса реклама, са напълно съпоставими с парите за лустро, които българският парламент безотчетно прахосва ежемесечно и ежегодно. За един пълен мандат, ако приемем сумата, спомената от социалиста Страхил Ангелов за коректна, Народното събрание ще прахоса около 14 милиона лева – пари, “за да изглеждат депутатите прилично пред избирателите си”, както самият той каза. Сещам се за една поговорка – колкото и да се върти човек, задникът му е все отзад. Колкото и лустросан да е един депутат, колкото и прилично да изглежда пред избирателите си, огромното мнозинство народни представители нямат против да вземат едни 1200 лева в плик. За благодарност и като израз на вярност към партията, независимо коя е тя, депутатът ѝ връща ⅓ от парите. Схемата поразително напомня порочните практики при обществените поръчки, при които предварително определен процент се “връща” към тези, “които раздават проциите”. Но това също е отделна тема.

“Парите за лустро”, благодарение на които депутатите изглеждат прилично пред избирателите си, раздавани “в плик” всеки месец, са различна и отделна тема от размера на субсидиите. По този показател България също е шампион със своите 11 лева на глас годишно, при много по-ниски средни стойности в Европа.

Ако приемем, че този парламент изкара пълен 4-годишен мандат, в партийните каси, под формата на субсидии, ще постъпят съответно:

 

ГЕРБ: 48,583,000 лева

БСП лява България: 22,921,000 лева

ДПС: 22,054,000 лева

Реформаторски блок: 13,218,000 лева

Патриотичен фронт: 10,830,000 лева

България без цензура: 8,470,000 лева

Атака: 6,720,000 лева

АБВ: 6,170,000 лева

Движение 21: 1,770,000 лева

Глас народен: 1,690,000 лева

 

Това са 142,426,000 лева партийна субсидия. Сто четиридесет и два милиона лева. Добавете и парите за лустро – 13,824,000 лева.

Общо: 156,250,000 лева. За един пълен политически цикъл.

Ще си позволя да влезна в популистката риторика и похвати на родните политици. Ако отрежем само ⅓ от субсидиите и безотчетните пари за лустро, които депутатите получават в плик, ще спестим около 50 милиона лева за 4 години.

Това са точно 40 лева на пенсионер с пенсия под прага на бедността… Вярно, еднократно, не всеки Великден, но си струва.

А въпросът за партийните субсидии и парите в плик, които депутатите получават, повдига една друга тема – отчетността и контрола. Тя пък рефлектира и върху проблема с купения вот и политическата корупция.

Разбира се, интересна хипотеза е и тази, че всеки депутат може да ползва неговите 800 лева за съветници, по думите на Страхил Ангелов. Въпросът е дали тези пари се отчитат, защото ако парите се получават от депутатите безотчетно, логично е да допуснем, че плащанията, които може да направи депутата с тях също могат да са безотчетни. Тоест, хипотетично, напълно възможно е няколкостотин души да имат недекларирани приходи, при това, идващи от най-високото политическо ниво в България – народното представителство.

И най-сетне, не по-маловажен е въпросът за демонстративното бездействие на институциите в България. Изберете си която и да е европейска държава, в която Принципът на Правото и Върховенството на Закона са водещи... Представете си новина в медиите, според която 130 хиляди са изчезнали от нечия партийна каса. Дори няма да коментирам абсурда “безотчетни пари в плик, с които някой конгресмен плаща на свои съветници”... Нека се концентрираме върху новината, че от касата на една от най-големите партии в Германия, Франция, Италия или другаде в Европа са изчезнали едни 130 хиляди. Изчезнали. Откраднати. Няма ги. Пари, които са събирани и харчени “безстопанствено и безхаберно”...

Колко минути след репортажа в медиите специалните части и финансовата полиция щяха да са запечатали централата на тази хипотетична партия?

---

*данните са от предложение за намаляване на субсидиите за партиите, внесено в НС през април 2015


Асен Генов
Асен Генов Колумнист
Новините днес