Доброволни екстремисти (Коментар)

Още от автора

Не, пичове, такова нещо като "граждански патрул" в българските закони няма. Некоректно наричаните в медиите „граждански патрули“ и „доброволчески отряди“ всъщност са класически паравоенни формирования от бивши мутри и настоящи wannabe такива, съхраняващи екстремизма у себе си. „Доброволци“, които посредством „патриотизма“ се опитват да компенсират качества, които не притежават, и постижения, които им липсват. „Доброволци“, които твърдят, че пазят от "лошите" жените, които нямат, и децата, които нямат. Хора, които вместо да крадат коли, са решили да обират чужденци.

Хиляди "патриоти" поздравяват тези екстремисти и им "поднасят цветя" в коментарите под унизителното клипче в социалните мрежи. Медиите пък масово и безсрамно рекламират извършеното от тях "геройство" (като дори не крият лицата на потърпевшите при излъчване на унизителните клипчета, защото, нали, не са хора, а чужденци). Защото така е по-лесно – просто да покажеш тези „доброволци“, вместо да разкриеш кои са те - с какво се занимават днес и с какво са се занимавали в миналото.

По-лесно е да дадеш трибуна на политици, които най-нагло да излъжат обществото, че извършителите на атентатите в Париж и Брюксел са били бежанци.

По-лесно е да се отдадеш на конформизма си, отколкото да попиташ госта си в студиото, който за твой късмет е и евродепутат, какво прави Европейският парламент, за да осигури легални пътища за бежанци, така че да не се налага на хората да използват тези на трафикантите. (Отговорът е нищо).

По-комфортно е просто да поднасяш информацията сухо – я грамотно, я не - отколкото да я анализираш.

По-лесно е, отколкото да се поровиш в законите и да обясниш на обществото, че ако някой бяга от войната в Сирия или другаде, за него просто няма опция да подаде молба за бежански статут на самия граничен пункт; че на КПП-тата няма гишета за подаване на такива молби, а за да стори това човек, той трябва вече да се е озовал на българска територия - легално или не. И понеже през граничния пункт никой няма да ги пропусне, именно това е причината, поради която много от бягащите от война предпочитат да си платят на трафиканти. Трафиканти, които няма как да функционират, ако не са тайно покровителствани от държавата.

Утре тези „доброволци“ може да вържат ръцете на всеки един от нас със свински опашки – повод винаги ще си намерят, стига да пожелаят. Тяхното разбиране за ред и дисциплина не съответства със законите на страната ни. Самите те ги потъпкват с действията си.

Похватите на този тип хора са едни и същи и абсолютно винаги целят едно и също - да утолят жаждата си за власт и пари (известно е, че бежанците винаги носят със себе си пари, които биха могли да бъдат "патриотично" присвоени), подбудени от чувството им за малоценност, без значение дали се наричат „граждански патрул“, ВИС или „Ислямска държава“.

Когато екстремистите са във властта, близки са до нея или просто политиците им играят по свирката - тогава се разправят само помежду си. Но когато не са във властта или не са свързани с нея, а им се иска – тогава вече страдат и невинни хора.

Премиерът благодари на „доброволците“, че са се саморазправяли с невинни хора, бягащи от война. Даваме ли си сметка какво би се случило, ако Меркел, Оланд или Камерън сторят същото? Осъзнаваме ли какъв огромен гаф е това - че министър-председателят на практика признава, че правителството не може да гарантира опазването на българската държавна граница и легитимира нечии престъпни действия?

Премиерът Бойко Борисов, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главният прокурор Сотир Цацаров незабавно трябва да обяснят защо се допуска паравоенни формирования да функционират на територията на България, защо трафикантите продължават да прокарват чужденци безнаказано и какви мерки се предприемат за решаването на тези проблеми.

А ние, българските граждани – които сме консуматорите на втълпявания ни от медии и политици абстрактен страх, трябва да сме наясно, че проявата на лошотия и невежество, както и поощравянето на бабаитлъка, винаги се заплащат скъпо и се връщат като бумеранг. Затова човек трябва много да внимава какво си пожелава (например кой да го варди от "лошите"; кой да раздава правосъдие), защото може и да му се сбъдне.