За свинските опашки и страха от смеха

Още от автора

Напоследък у нас е много модерно и актуално да се говори за свинската опашка, която се появи в една карикатура на Чавдар Николов. Разбира се, цензурата веднага бе наложена – все пак това е специалитетът на българския медиен монопол. Какво представлява въобще карикатурата като жанр в изкуството и произведение,  и защо определени хора се страхуват от смеха?

Терминът "карикатура" произлиза от италианското caricare (което в превод значи „преувеличавам“).  В този жанр идеята е преувеличаването и/или изопачаването на характерни черти на даден човек или предмет. Майсторството е в това преувеличението и/или изопачаването  да е максимално, но обектът да е разпознаваем. В крайна сметка, какво лошо има да бъдат изобразени със свински опашки онези, които са квинтесенция на свинщината в България?

Можем да прокараме един паралел между сегашния казус с Бойко Борисов и „Люти чушки“ на Радой Ралин и Борис Димовски за Тодор Живков. А и без това Борисов обича да бъде сравняван с Живков, независимо дали има основание за това или не.

Знаем как бе изобразен подписа на Живков от Ралин и Димовски. Разбира се, те си получиха заслуженото – книгата бе изгорена, но все още не е забравена. И надали някога ще бъде.

Ето част от втория разговор на известния наш журналист Кеворк Кеворкян, водещ на предаването „Всяка неделя“ с Тодор Живков по повод „Люти чушки“ през 1990 година:

Живков: Какво има в тая книга? Аз я четох, много е хубава.
Кеворкян: Ами, нищо няма, но понеже е имитиран вашият подпис и те ги подгонват и разсипват.

Живков : Не, гледай сега. Подписът е направен така – Живков, и това завъртяно като свиня или шопар или нещо подобно. Но те идваха с художника, и ние ликвидирахме тоя въпрос. Те идваха при мене, и ние се разбрахме, аз се съгласих с тях.
Кеворкян: Добре, ама след това, кой ги подгони така?
Живков: Аз не знам, кой ги е гонил. Аз не съм ги гонил.

Изобразен бил Бойко Борисов барабар с Динко. Ами ако зад тях наредим Плевнелиев, Кунева, Станишев, Делян и компания, нима това няма да е заслужено и същевременно да изглежда отвратително?

Както се казва, все свински опашки ни преследват – я като завършек на подписи, я като нещо, което трябва да замени прословутата конска опашка…

Но е факт, че у нас отново властва Страхът. Този път от смеха. От карикатурата. От Нова телевизия се изплюха на метеното, а извинението им не помага. Бойко пък се изплаши – както Живков навремето, макар че последният не си е давал вид на изплашен тогава.

На нас ни остава да се смеем, но не е лошо да поглеждаме задните си части от време на време. Барем в родината на свинщините и на нас ни пораснали свински опашки. И тогава ще сме достойни за карикатура. И тогава ще ни е страх от собствения ни смях.