Немили - "наравни" (Коментар)

Още от автора

След като преди около година написах коментара "Има свестни роми, но няма свестни расисти" (в който представих какъв е животът на ромите в България и с каква дискриминация се сблъскват те ежедневно), познати, дори и интелигентни такива, ми казваха, когато ме срещаха на улицата: "Ти пък само ромите и бежанците защитаваш".

Все едно трябваше да се чувствам засрамен от това, че съм изразил нормална позиция в общество, което претендира да е нормално. Защото, макар и напълно нормално, мнението ми не бе популярно - много по-вероятно е човек да попадне на текст против ромите, отколкото на такъв в тяхна защита.

Но сега, когато видяхте клипчето с наистина ужасния побой, нанесен от Ангел на Митко, надявам се, че вече на всички е ясно на какво са подложени ромите в България ежедневно.

Защото Ангел не е само човек, с когото Митко се разминава на улицата.

По един Ангел се скатава и у всеки от онези родители, които настояват пред директора на училището тяхното дете да учи в паралелка, в която да няма ромчета. Иначе ще го запишат другаде.

Ангел е и у учителката, която слага Митко и другите ромчета на последния чин и ги кара да преписват учебниците, вместо да участват активно в часовете. Защото, нали, не можели друго, а и за да не пречели на другите.

Той е и у неговия работодател, който ще му даде да свърши нещо тежкотоварно, което едва ли някой друг би се навил да направи, а после няма да му плати, защото може да си го позволи.

Той е и у HR-а, който няма да го вземе на работа, само защото е с по-мургав цвят на кожата. Ако не от предразсъдъци, то от „какво ще си помислят хората“, ако видят, че сме наели ром за сервитьор, продавач или готвач. Живеем в общество, в което всяка друга позиция - различна от хигиенист, строителен работник или боклукчия, е неприемливо да се върши от роми.

Един Ангел има и у съседа, който ще направи всичко възможно, за да изгони Митко, ако се нанесе под наем в съседния апартамент. Само защото е ром.

Ангел е и у всеки потребител, който споделя пропаганден и всяващ омраза колаж в социалните мрежи, на който пише, че ромска майка получава 600 лева, а българката - в пъти по-малко. И даже му вярва.

Но и той е жертва, също като Митко. Жертва е на провокираната и използвана за политическа употреба омраза. Просто в случая тя го е въвлякла в роля на насилник.

Ангел, пичове, е навсякъде.

Истината е, че у почти всеки от нас диша по един Ангел - заблуждаван и употребяван, макар и повечето от нас да не бият хората по улиците.

Защото дискриминацията, която проявяваме спрямо ромите, е перманентно унижение, не по-малко болезнено от юмруците и ритниците.