Когато поскъпнат пътищата – сменете пиарите!

Още от автора

За Борисов се знае, че управлява по путински – от телевизора. Така беше още от времената, когато го имплантираха за главен секретар на МВР и летеше с кожения шлифер, Борсалино и втъкнати в колана пищови, та чак до днес. Всяко негово интервю неминуемо се превръща в досаден, протяжен монолог, подправян с риторични въпроси, които Борисов отправя към водещите, аудиторията и в крайна сметка към себе си, за да ни отговори, обливайки ни с поредната доза често смехотворно некомпетентни или несвързани с реалността обяснения.

Сравнително отскоро Борисов, през пиар екипа си, стъпи на Интернет почва. Първо плахо, а днес все по-напористо премиерът и пиарите му започват да управляват и през Глобалната мрежа. Статусите му във Фейсбук се ретранслират и коментират по телевизорите, цитират се надълго и нашироко в медиите.

Нещо подобно се случи с поредния текст, сътворен от незнайния автор, грижещ се с похвално граматическо, пунктуационно и синтактично старание за посланията на Борисов в Мрежата.

Ще обобщя статуса, публикуван онзи ден в премиерския профил във Фейсбук. В него пиарът на Борисов многословно и напоително обяснява, че за 282 километра републикански пътища са изхарчени 106 милиона лева.

Да вземем за пример Швейцария и Германия. Там поддръжката на еквивалента на републиканските пътища у нас – т.нар. canton roads (в Швейцария) или federal trunk roads (в Германия) – включва увеличаване на капацитета, инвестиционна поддръжка, рутинна поддръжка и оперативно управление.

В Швейцария годишната поддръжка на километър такъв път струва 79,695 евро или близо 156,000 български лева.

В Германия годишната поддръжка на километър такъв път струва 56,159 евро или около 107,000 български лева.

Това са данни от доклад до Евроикомисията за приходите и разходите по пътната инфраструктура в Евросъюза, изготвен през 2008 г. Поддръжката на магистралите и скоростните пътища е значително по-скъпа и възлиза на 637,456 евро за километър в Австрия, 1,249,661 евро за километър в Швейцария и 320,737 евро за километър в Германия. В Швейцария общинските пътища се поддържат дори по-евтино от републиканските – 29,148 евро (около 57 хил. лева) годишно, но всичко това е отделна тема, макар и пряко свързана с дискутираната.

За 7-8 години нещата и цените не са се променили драстично, нито са нараснали с пъти, но да се върнем да думите на премиера. Той ни казва, че са изхарчени 106 милиона за 282 километра пътища или 375,886 лева и 52 стотинки на километър. Това са 2.4 пъти по-скъпа поддръжка от швейцарските пътища и 3.5 пъти повече от аналогичните дейности в Германия.

Не се съмнявам, че сме надминали Швейцария по стандарт на живот и Германия по качество, поне в сферата на транспорта, пътищата и автомобилостроенето, така както не се съмнявам, че сме надминали Румъния в борбата с корупцията. Новината, че в Румъния антикорпуционните прокурори са върнали в бюджета 2.9 милиарда евро само доказва думите ми! У нас корупция няма – следователно няма какво да се връща на бюджета.

Така е и с пътното строителство и фирмите, около ГЕРБ и ДПС. Ако попитате който и да е произволен политик от тези партии – такива фирми няма, следователно и корупция няма.

Единственият възможен отговор на въпроса кое оскъпява поддръжката на пътищата в България 2.4 до 3.5 пъти повече от същите процедури в Германия и Швейцария е качеството.

Качеството на живот е повсеместно, несимволично и осезаемо... Разбира се, че и пътното строителство и ремонт са качествени и 2-3 пъти по-добри от Германия и Швейцария. Не се съмнявайте! Съмнението поражда несигурност. Несигурността води до нестабилност!

А стабилността е новото мото на управлението на Борисов и ГЕРБ. Няма реформи, няма промени. Няма и корупция. Няма и злоупотреби с еврофондове. Всичко е стабилно!

Ако случайно обаче от някое подобно изхвърляне на екипа на Борисов в Интернет се разнесе неприятен аромат – сменете пиарите! В името на стабилността...