Магаре роди агне или как да станем известни

Още от автора

Заглавието на статията е изплагиатствано от един стар фейлетон. В него авторът разказваше как станал известен и богат едва когато започнал да лъже и да си измисля невероятни истории. И колкото по-идиотска била поредната измислица, толкова повече слава и пари му носела.

Та се сетих за този фейлетон, когато слушах с половин ухо поредното предаване по History каналът, в който мастит „историк” ни убеждаваше че Жана Д’Арк била ръководена от извънземни. И се замислих как хиляди историци и археолози упорито разучават мъртви езици, превеждат древни ръкописи или търпеливо разчистват малки парченца счупени грънци, докато прашинка по прашинка възстановяват историята на човешкия род. Колко от тях ще получат някога своите 15 минути слава? Но, виж, ако се възползват от съветите (на знаете кой) за „голямата лъжа”, то шансовете им се увеличават хилядократно. Особено ако успеят да измислят нещо наистина голямо.

Ето една действителна случка опреди около месец в малко по-друга област. Представете си (хипотетично), че сте шеф на полицията и ви се обади 48 годишна жена. Не за да се оплаче от кучето на съседите, а за да ви обясни, че е ангел и медиум. И че е изпратена от Христос на Земята като проповедник и пророк. И че се обажда, за да ви съобщи, че в малка крайградска ферма е извършено престъплението на века. Заклани са и са нарязани на парчета 25 – 30 души, повечето от които деца. И че тази информация и е била съобщена лично от Христос и 32 други ангела.

Та какво ще направите?

Отговорът е лесен – ще викнете психиатрите и ще ги пратите да приберат лелката. Но не и според тексаските полицаи. Те наистина веднага се хващат за телефоните, но не за да викнат линейката, а за да съобщят на CNN, Reuters, New York Times и цял куп други от най-известните медии, че истински ангел току що им съобщил по телефона за голямо престъпление и т.н. Сега... ако сте журналист в CNN и получите подобно обаждане какво ще направите? Ще викнете психиатрите и най-напред ще ги изпратите да приберат полицаите, нали? Но не и според журналистите – те веднага съобщават на цял свят сензационната новина, че полицията в Тексас е разкрила престъплението на века, откривайки във фермата на Джо Бенксън и Джийн Карлтън почти 30 нарязани на парчета трупа, повечето от които детски.

Естествено за нула време цялата ферма е налазена от всевъзможни щатски и федерални агенти, както и от огромен рояк телевизионери и журналисти. Прекопан е всеки квадратен сантиметър, но освен конски фъшкии, не е намерено нищо друго. Кой ли би могъл да го предположи?

Сега собствениците на фермата са завели дела срещу полицията и медиите и ако ги спечелят ще получат добро обезщетение. През това време ангелката (как всъщност би следвало да се нарича женския ангел?) може и да отнесе някоя глоба, но винаги ще има достатъчно хора, които да вярват на историите и. Нищо чудно след няколко месеца да започне да води телевизионно шоу, а ако е печена може да основе и собствена христианска църква.

Поуката? Аз се опитвам да пиша истината. Обикновено. Затова съм на заплата. Мизерна. А поуката сами си я направете.