Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо Лондон избра Садик Кан? (Кратко и сбито)

09 Monday 2016, 10:00 часа • 3097 прочитания

Садик Кан е дългогодишен британски политик от Лейбъристката (работническата) партия. От 2005-а година е член на парламента, където е представител на лондонския квартал „Тутинг“.

45-годишният нов кмет на Лондон е роден и израснал в новоповерения му град. Произхожда от работническата класа на британското общество, като е наследник на пакистански имигранти, преместили се в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия още през 40-те години на миналия век. Кан завършва специалност „Право“ в университета в Северен Лондон, след което работи като адвокат в областта на човешките права и впоследствие влиза в политиката.

На избори, проведени миналия четвъртък (5 май), Садик Кан бе е избран за кмет на Лондон – най-космополитният мегаполис в Западна Европа, заставайки на мястото на доскорошния лондонски градоначалник - консервативният политик Борис Джонсън.

Журналист по професия, Джонсън всъщност е един от най-разпознаваемите британски политици, който в продължение на 8 години бе кмет на, по думите му, „най-фантастичния град в света“. Но той решава да не се кандидатира за трети кметски мандат, като вместо това възнамерява да се посвети на политическа кампания за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС). Понастоящем Джонсън е един от кандидатите за ръководител на управляващата Консервативна партия.

Референдумът „Брексит“ (за излизане на Обединеното кралство от ЕС) е насрочен за 23 юни 2016 г. Тази дата предстои да бъде една от най-съдбоносните не само за бъдещето на Обединеното кралство, а и за определяне на посоката, по която ще се развива ЕС в бъдеще.

По време на предизборната кампания, лейбъристът Садик Кан бе изложен на остра очерняща го кампания.

Възползвайки се от факта, че по религия той е мюсюлманин и от популярните напоследък стереотипи и предразсъдъци в обществото, управляващата Консервативна партия твърдеше, че Кан е в приятелски отношения с радикални ислямисти и го обвиняваше, че подкрепя паравоенната групировка „Ислямска държава“.

Въпреки атаките по адрес на Кан от страна на опонентите му, неговият най-голям съперник на изборите – представителят на консерваторите Зак Голдсмит, който произхожда от род на милиардери – не успя да пребори Кан на вота и загуби.

Консервативната партия явно подцени възможността такава негативна кампания да доведе до обратния на очаквания ефект, бидейки приложена по отношение на кандидат за кмет в космополитен град като Лондон.

 

 

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес