Псевдопатриотични лъжи без край

Още от автора

Валери Симеонов, Красимир Каракачанов – агент Иван и техният псевдопатриотичен фронт нямат никакво значение. Безинтересни са. Коалицията им е меркантилна – само и само да се доберат до парламента, защото поотделно нямат шанс. Те, подобно на сидеровата Атака, също излюпили се изпод медийната пола на Симеонов, ще продължат да се маргинализират със скоростта, с която се обезценява рублата. Това са политически партийки-обслужващ персонал в играта на големите – олигарси, икономическа престъпност и политическа корупция. Те са необходими за баланса на различни интереси във властта като “слънцето и водата за всяко живо същество”.

Златните парламентарни пръсти на тези партии се осребряват добре, обслужвайки консенсуса на криминалните, олигархичните и политически интереси. Такива формации крепят стабилността на всяка безпринципна коалиция. Политическите интересчии, обслужващи апетитите на консенсуса, формират устойчива дисперсионна система – отровна емулсия, която вреди на демокрацията, унищожава личните свободи, ограбва благосъстоянието ни и корумпира средата, в която живеем.

Механичната и безпринципна смес от псевдополитики и лицемарна и пропагандна идеология се основава и крепи на много лъжи, които по правило се тиражират услужливо от подчинените на порочния консенсус медии.

Говорейки за псевдопатриотите – основната им лъжа, разбира се, е техният патриотизъм.

Наскоро писах, че патриотизмът – любовта към отечеството – не може да бъде отделен от принципите за върховенство на правото, защитата и гаранцията на личните, гражданските и политически свободи. Патриотът е радетел за политически организирано общество, в което законодателните, изпълнителните и съдебните органи функционират ефективно и автономно – в интерес на законовия ред и в защита и гаранция на честа, достойнството, правата и живота на всички граждани.

Лъжата, като политическо средство, е недопустима. Не само за т.нар. патриоти. По принцип. Има много примери за политици, приключили своята кариера след като са били уличени в лъжа. Но родните лъжепатриоти си служат с нея ежедневно. Не само те. Масово родните политици прибягват до този инструмент за реализация на партийните или личните им кариеристични, икономически или други меркантилни интереси.

Покрай промените в Изборния кодекс се наслушахме на много патриотични лъжи, ползвани като смокинов лист, прикриващ срамната близост между несъвместими доктрини, идеи и програми.

Най-ярката политическа лъжа, изречена от псевдопатриотите е лъжата, че спират вота от Турция. Лъжата, че спират влиянието на Анкара върху България.

Лъжа са всички обяснения на Валери Симеонов и агент Иван за това, че ограничават влиянието на Турция в България.

Лъжа е, че облекчените правила за гласуване в кодекса “Манолова” увеличават вота на българите в Турция. На парламентарните избори през 2014 гласувалите за 43-то НС в Турция са намалели с 5% спрямо 2013.

Лъжа е, че облекчения режим през 2014 е довел до откриване на повече секции в Турция. Секциите в Турция са разкрити с решение на ЦИК 920-НС от 12.09.2014, преди започне процедурата по набиране на заявления за разкриване на секции.

Лъжа е, че затягането на режима за откриване на секции ще доведе до намаляване на секциите само в Турция, но няма да попречи на българите в останалата част на света да гласуват. Псевдопатриотите твърдят, че няма проблем да се открият много секции във всеки град, в който има консулска служба или посолство (теза на Каракачанов). Ако няма проблем в Лондон или друга столица или град с представителство, няма да има проблем да бъдат разкрити десетки секции в Анкара, Истанбул или Бурса.

Лъжа е, че в Турция са касирани резултати заради зависим и контролиран вот. През февруари 2010 Конституционният съд касира резултатите в 23 секции в Турция и анулира 18,358 гласа заради процедурни нарушения – гласували са само или основно хора, вписани в допълнителните списъци без те да бъдат легитимно заверени от председателите и секретарите на секциите.

Лъжа е, че ограниченията няма да повлияят на българите в останалите държави от света, а ще намали вота в Турция. Няма никакъв проблем и ДПС са правили това нееднократно – осигуряват логистика – автобуси до България. На местните избори през 2007 ДПС печели около 130 хиляди гласа повече от предходните местни избори. Тогава ДПС стават трета политическа сила, след БСП и ГЕРБ. След 2007 се въвежда принципът за уседналост. ДПС умеят да ползват автобусния превоз за избори. Българите другаде по света – не.

Лъжа е, че гласуването на българите в чужбина е много по-скъпо от гласуването в България. Един глас в чужбина, независимо къде, струва 09 лв 53 ст. Един глас в България струва 9 лева и 0 стотинки.

Лъжа е, че в чужбина гласуват по-малко, че средната активност е ниска. На последните избори през 2014 в чужбина са гласували 339 души на секция, а в България – 285 души.

Лъжа е и защото секции с висока активност в България – между 500 и 1000 гласували са 4%, а секциите с такава активност в чужбина са почти 23%.

Лъжа е, че всички тези промени са в защита на националната сигурност и ограничават някаква въображаема намеса на Турция в България. Вътрешният министър Бъчварова, а ден по-късно и премиерът Борисов потвърдиха, че няма официални данни за каквато и да била намеса на Република Турция във вътрешните дела на България.

Лъжа е, защото единственното нещо, което биха донесли промените в Избория кодекс, ако ветото на президента бъде преодоляно, е стълпотворение на хиляди български граждани в консулствата и посолствата. Това ще доведе до рискове в охраната на представителствата, а това също е заплаха за националната сигурност.

Лъжа е, че това ще намали тежестта “турския вот”. Дори хипотетично да доведе до намаляване на гласовете в Турция, само във Великобритания ще бъде ограничено правото на глас на близо 10,000 повече гласували през 2014 спрямо предходната 2013.  Там през 2013 са гласували 5,656 души, а през 2014 – 14,100 души.

Лъжа е, че българите в чужбина ги било мързяло. Увеличението на гласувалите само във САЩ, Германия и Великобритания през 2014 спрямо 2013 е 2.5 пъти – от общо 13,342 на 34,027 души.

Истина обаче е, че лъжепатриотите обслужват именно интересите на т.нар. турски партии по причините, които описах по-горе.

Да! Ще го повторя – лъжепатриотите от НФСБ и ВМРО обслужиха идеално интересите именно на ДПС и ДОСТ. Ако приемем, че тези партии представляват турските интереси – те обслужиха именно Турция, за сметка на българските граждани в чужбина извън южната ни съседка, чиито права искат да ограничат. Правата на стотици хиляди българи, чиято политическа активност се повишава, въпреки че са все още забравени от държавата си.

На печелившите, както се казва — честито!

 

 

Благодаря на Стефан Манов, Мария Спирова и Елена Хамбарджиева за обобщените данни, на база информация от ЦИК и МВнР.