Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Елцинско-путински ребрандинг на българската полиция

12 Thursday 2016, 09:03 часа • 2226 прочитания

Цветовете на руския орден „Свети Георги “- жълто и черно - символизират огъня и барута. Също така, те възпроизвеждат и цветовете на руския имперски герб – черен двуглав орел на златисто жълт фон. Връчван е за изключителни заслуги и легендарна храброст на висши офицери, без никакви други съображения – потеклото или предходните награди нямат значение при удостояването с това изключително, най-висше военно отличие. Малцина са наградените, а кавалерите на всичките му 4 степени са само четирима. Един от тях е Маршал Кутузов…

Георгиевската лента към ордена е славна награда за храброст и вярност. Войниците и унтер-офицерите, удостоявани със знака на висшата военна награда – Орденът “Свети Георги”, са формирали т.нар. Елитна войска.

Спед комунистическия преврат през 1917г. царските награди се превръщат в негатив. Лентата и Орденът са отменени, заедно с цялата система от награди на Руската империя.

През 1944г. Съветът на народните комисари на СССР отхвърля предложението за приравняване на всички Георгиевски награди с учредения на 8 ноември 1943г. аналогичен Орден на Славата и лентата към него, наричана още Гвардейска. Бялото движение запазва Георгиевската лента като награда, особено по време на “Ледения поход” през 1918г и по време на Гражданската война в Русия.

Чак през 1992г. Орденът “Свети Георги” и Георгиевският кръст са възстановени в наградната система на Русия.

При честването на 60 годишнината от победата в т.нар. “Велика отечествена война” през 2005г, започва инициативата, при която руснаците окачват по дрехите и колите си лента с оранжеви и черни ивици. Това са цветовете на Ордена на Славата на СССР. Инициативата е ребрандинг на старата царска лента, в която жълтото е заменено с оранжево, следвайки цветовете на съветския Орден на славата. Президентът Путин използва измислената през 2005г. оранжево черна лента като политически пропаганден инструмент, символизиращ подкрепа за властта. Жълто-черна лента е използвана от „власовците“ - частите на Руската освободителна армия и Въоръжените сили на Комитета на освободените народи на Русия, съставени от граждани на СССР, воюващи на страната на Хитлер. Затова и имперската Георгиевска лента никога не е символизирала 7, 8 или 9 май – дните, свързани с победата над нацистка Германия. Дори повече – на сталинските Паради на победата Георгиевската лента най-вероятно би била считана за вражеска.

Разказвам всичко това, за да покажа, че днешният символ – лентата с оранжево-черни ивици от една страна не трябва да бъде наричана Георгиевска, а от друга – тя е политически символ, на сегашния, путински режим.

Стигаме до България:

През последните години Петата колона на Кремъл у нас е изключително активна в своите усилия да върне и задържи страната ни в орбитата на руските геополитически интереси. Политиците от БСП и Атака са сред най-активните. “Полезните идиоти” (по Ленин и Троцки) веят руски, горят европейски знамена и по путински модел се ребрандират с оранжево-черната колорадска лента.

Така беше и онзи ден – на 9 май в София и други градове на България. Новото тази година е, че и родната полиция бе ангажирана с това.

По подразбиране и по закон полицията е деполитизирана, а униформата на служителите на МВР – строго регламентирана и своеволни допълнения към нея са недопустими. Полицаите, също така, нямат право на политическа дейност. Според Закона за МВР, те “не могат да членуват в политически партии, да осъществяват политическа дейност, да изразяват политически възгледи, както и да предприемат други действия по служба, с които се нарушава политическия им неутралитет”.

Според етичните стандарти на МВР, изредени в Кодекса на ведомството, полицаите са “безпристрастни и политически неутрални”.

На 9 май 2016 година обаче униформени служители на МВР бяха заснети с оранжево-черни ленти по време на мероприятия, съорганизирани от Руското посолство у нас. С това си действие полицаите на българското Министерство на вътрешните работи практически заеха страна и с действията си се поставиха в услуга на режима в Москва.

Оранжево-черната лента бе основен символ при руската военна агресия, широко използван от терористичните сепаратистки групировки в източна Украйна.

Тя е неприемлив и политически обременен символ, ползван за пропаганда в интерес на друга държава, която ни счита за вражеска, заради членството ни в НАТО.

А българският полицай по Закон и по съвест трябва да служи само и единствено на интересите на България и българското общество.

По тази причина министър Бъчварова трябва да реагира...

Асен Генов
Асен Генов Колумнист
Новините днес