Македония пое обратно към Пържино

Още от автора

Конституционният съд (КС) на Македония отмени предвидените за 5 юни предсрочни парламентарни избори.

Причината

Условията за провеждане на избори на 5 юни в Македония не бяха изпълнени. А правителството, което щеше да произлезе от тях, нямаше да бъде признато от международната общност и от Европейската комисия (ЕК).

Международният натиск

Преди дни ЕК за пореден път изрази съжаление, че продължаващата икономическа криза в Македония значително отдалечава страната от евроатлантическата ѝ интеграция.

Още след възобновяването на скандалите покрай политическата криза, възникнали непосредствено след помилването на уличени в задкулисни и корупционни практики политически фигури от страна на президента Георге Иванов, представители на ЕС, занимаващи се с процесите по присъединяване на Македония към Съюза, изразиха съжалението си, че някои погрешни политически стъпки възпрепятстват европейската интеграция на страната.

Часове след като решението на КС бе оповестено, посолството на Съединените щати в югозападната ни съседка излезе с приветстващо отмяната на изборите становище, според което споразуменията, подписани в Пържино, са най-добрият начин за преодоляване на настоящата политическа криза.

Oбратно към Пържино

Актуализирането на избирателните списъци бе едно от споразуменията за преодоляване на политическата криза между лидерите на 4-те големи македонски партии, сключени в скопското предградие Пържино, а неговата цел бе провеждане на честни избори. Но то не бе спазено от управляващата ВМРО при подготовката на изборите, планирани за 5 юни.

Щом политическата криза в югозападната ни съседка бе възобновена в резултат от помилванията от страна на президента преди няколко седмици, Брюксел инициира нова среща за нейното преодоляване между лидерите на ВМРО, СДСМ и другите две парламентарно представени македонски партии. Целта на тази планирана среща бе спасение на споразуменията в Пържино за провеждане на честни избори, а не подписване на нови такива. Тя трябваше да се проведе във Виена на 22 април (миналия петък), но се провали поради отказа на опозиционната партия СДСМ да изпрати свой представител (заради неспазването на пържинските споразумения). 

Опозицията срещу ВМРО-ДПМНЕ

Единствената македонска партия, потвърдила своята листа за изборите преди тяхната отмяна днес, бе националистическата (официално консервативна) ВМРО-ДПМНЕ - това бе заявено от страна на държавната изборна комисия на извънредно заседание, проведено в неделя.

Пред АФП Никола Груевски – лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и дългогодишен премиер на югозападната ни съседка - коментира преди дни, че не е изненадан от факта, че опозицията бойкотира изборите. „Намираме се в много неприятна ситуация, поради това, че само една от четирите големи партии участва на изборите“, коментира Груевски пред френската агенция, твърдейки, че и той, и партията му искат победата на изборите им да бъде заслужена.


***

Освен за отлагане на изборите – което вече се случи - през последните няколко седмици и Брюксел, и македонската опизиция в лицето на СДСМ (социалдемократическата партия на опозиционера Зоран Заев) активно настояват за оттегляне на решението на президента Георге Иванов за преустановяване на съдебните производства срещу  56 политически фигури, уличени в подслушвания, задкулисие и корупция.

Според опозицията, подкрепяна от Брюксел, изборите нямаше как да бъдат честни, без да бъдат изчистени избирателните списъци. А изчистването им нямаше как да се случи в толкова кратък срок.

Използвани източници: Капитал (македонско издание); AFP; Reuters.

 

Най-красивите места в Испания
Най-красивите места в Испания

За повечето от нас Испания е морска дестинация с прекрасни плажове и чудни курорти. Но тази страна е истинско съкровище и може да предложи много...