Трънливият път на Черна гора към НАТО

Още от автора

Тази седмица бе подписан протоколът за присъединяване на Черна гора към Алианса. Но за да стане балканската страна пълноправен член, документът трябва да бъде ратифициран от всичките държави членки, като това се очаква да се случи най-късно до пролетта на 2017 г.

Приемането на Черна гора в най-големия в глобален мащаб военен съюз е на дневен ред още от края на 2009 г.

Алиансът отправи официална покана за присъединяване на страната към него през декември 2015-а година, полагайки началото на последните преговори по присъединяването, които следва да бъдат обсъдени от държавните глави на страните-членки на среща на най-високо равнище, планирана да се проведе във Варшава на 8 и 9 юли 2016 г.

Международната реакция

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков определи подписването на протокола като „негативен процес“, който може да увеличи напрежението в Европа. Но това далеч не е първото подобно предупреждение, което Москва отправя към Подгорица.

През март 2014 г.  – точно когато Руската федерация  безпрецедентно анексира Крим, черногорският министър-председател Мило Джуканович изразява желанието на адриатическата страна да се присъедини към НАТО. В резултат от това руският депутат Михаил Дегтярев от крайната националистическа партия ЛДПР (Съкращението ѝ означава „Либерално-демократическа партия на Русия“) изразява предупреждение, че членството на Черна гора в НАТО може да я превърне в „летигимна мишена на руски ракети“.

Два месеца по-късно министрите на отбраната и на външните работи на Словения и Хърватия изпращат писма до главния секретариат на НАТО, подчертавайки колко важно е Черна гора да бъде поканена да се присъедини към Алианса. Но тогава НАТО отказва да го стори и отговаря, че няма да отправя покани за разширяване към никоя страна през повратната за международните отношения 2014 г. Това е прието от някои международни анализатори като знак, че страните-членки на Алинса стават все по-скептични към разширяването му в източна посока. Но през юни генералният секретар на НАТО заявява, че в края на 2015 г. ще последва развитие в процеса по присъединяването на Черна гора. Така се и случва.

Локалният дебат

Черногорското общество е силно разединено по отношение на присъединяването на страната към НАТО. Според последното мащабно социологическо проучване, проведено през декември 2015-а година, 47 процента от черногорските граждани подкрепят членството на страната им в Алианса, 39 процента са против и 14 процента все още не са решили.

Управляващата в момента коалиция поддържа присъединяването, докато политическата опозиция е против. Опозиционните партии, включително Социалистическата народна партия на Черна гора, твърдят, че членството на страната в НАТО трябва да бъде обсъдено на национален референдум.

Значителна част от обществото в Черна гора е с просръбска и проруска ориентация. Заявката от страна на правителството, че страната ще поеме по път на интеграция в НАТО доведе до политическа криза, като големи протести се състояха в Подгорица през средата на октомври 2015-а. Кризата доведе и до разцепване в управляващата коалиция през януари 2016 г.

Очаква се, че присъединяването на страната към Алианса ще бъде подложено на широк обществен дебат по време на следващите парламентарни избори, планирани за октомври 2016 г.

Факти за Черна гора

През юни 2006 г. Черна гора обяви своята независимост, напускайки държавния съюз между Сърбия и Черна гора.

Името на страната произлиза от гъстите планински гори, които покриват територията ѝ.

Шкодренското езеро, разположено на гранциата межд Черна Гора и Албания, е най-голямото на Балканите.

В Черна гора живеят едва 676 000 души, което я превръща в страната с най-малобройното население на Балканите. За сравнение, живеещите в македонската столица Скопие са с едва 100 000 по-малко, а пък населението на българската столица София е два пъти повече от това на цялата сравнително млада адриатическа държава. Населението на столицата ѝ Подгорица е 187 000 души – по-малко от това на Сливен. 

Туристическият сектор е основният икономически такъв в страната. Въпреки малката ѝ територия, в страната има цели 5 летища.

Официалната валута на Черна гора е еврото.

70 000 са имотите, притежавани от руснаци в туристическата страна, разположена на крайбрежието на Адриатическо море.

Обобщение

Официалната покана за присъединяване към Подгорица бе изпратена на 2 декември 2015 г. Договорът за присъединяване беше подписан през третата седмица на май 2016 г. А ратификацията от страна на всяка една от държавите-членки на Съюза по план трябва да приключи най-късно до пролетта на 2017 г.