Австрия каза НЕ на ксенофобията

Още от автора

Макар и с малка преднина, 72-годишният член на австрийската политическа партия „Зелените“ (Die Grünen) Александер ван дер Белен спечели втория тур на президентските избори в Австрия.

Така страната пропусна да избере първия крайно десен европейски президент след края на Втората световна война, каквито очаквания се възбудиха късно снощи, след като излязоха първите груби резултати, според които 45-годишният крайно десен политик Норберт Хофер водеше на балотажа.

Загубата на Хофер е шамар не само за крайно дясната политика в Австрия, а и за тази в цяла Европа, тъй като само преди месец, когато след първия тур Хофер изглеждаше като потенциален победител, лидерите на крайно десните партии във Франция, Германия, Холандия и Италия ликуваха напразно.

 

Кой е победителят Александер ван дер Белен?

 

Новоизбраният за президент на Австрия е икономист по професия и политик по призвание. Придържа се към зелените, социалните и либерални политики. Силен поддръжник е на Европейския съюз, като защитава европейския федерализъм в своя книга, публикувана през миналата 2015 г.

Бежански произход

Любопитен факт е, че Ван дер Белен произхожда от род на бежанци от Русия, преоткрили Австрия като техен нов дом. Родителите му са холандец и естонка, избягали от варварствата на сталинизма.

Аристократичната жилка

Предците на баща му имигрират от Холандия в Руската империя през 18-и век. Ван дер Белен е кръстен на дядо си, който също е носил името Александър. Във времето преди Октомврийската революция дядото на Ван дер Белен е виден руски политик, придържащ се към течението на либерализма.

Преподавателска и политическа кариера

Преди да се пенсионира, Ван дер Белен служи като университетски преподавател във Виена и Инсбрук. Бил е депутат в долната камара на австрийския парламент цели 18 години, като в продължение на 11 изпълнява функциите на председател на парламентарната група и говорител на неговата партия.

Във всички класации за популярност и одобрение на политици Ван дер Белен стои на много по-добра позицията, отколкото партията, на която е член. Вероятно това е причината, поради която Ван дер Белен предпочита да се яви като независим кандидат.

На вече спечелените от него президентски избори левият политик се явява като независим кандидат, но получава както подкрепата на „Зелените“, така и тази на Брюксел.

Личен живот

В момента живее със своята втора съпруга, като е баща на двама синове от предишен брак.

 

Кой е победеният Норберт Хофер?


Доста по-младият от победителя на президентския балотаж 45-годишен политик е член на крайно дясната „Австрийска партия на свободата“ (Freiheitliche Partei Österreichs).

Популизмът на Хофер

Норберт Хофер - издигнатият от „Партията на свободата“ кандидат за президент– по време на предизборната кампания обещава да „постави Австрия на първо място“. С този лозунг той печели с 35,1 процента от гласовете на проведения на 24 април първи тур на изборите, отбелязвайки най-добрия резултат на „Партията на свободата“ от 1945 г. насам. За целта Хофер експлоатира темата за 90-те хиляди чужденци, кандидатстващи за бежански статут в Австрия, опонирайки на австрийското гостоприемство.

Освен това, че експлоатира темата за бежанците, обявилият себе си за фен на Маргарет Тачър австрийски кандидат за президент се противопоставя и на планираното споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Съединените американски щати.

Професионална биография

Щом напуска армията - където служи на унгарската граница една година, в периода 1991-1994 г. Хофер работи като аеронавигационен инженер. От 1996 до 2007 г. е местен партиен секретар на „Партията на свободата“ в Бургенланд. В периода 2008-2012 г. работи за каузата за грижа за хората с физически увреждания.  Преди да се отдаде изцяло на политиката, в периода 2010-2012  г. Хофер служи последователно в три различни компании.

Произход

Бащата на Хофер е директор на електрическа централа и съветник на „Народната партия" (Österreichische Volkspartei), придържаща се към консерватизма.

Личен живот

Баща е на четири деца и в момента живее със своята втора съпруга.