Градският транспорт в Букурещ – 3 пъти по-евтин от софийския

Още от автора

За разлика от българската столица София - където услугите на градския транспорт неотдавна поскъпнаха чувствително по инициатива на Столичния общински съвет – то в румънската столица Букурещ стимулирането на гражданите да използват градския транспорт като алтернатива на автомобила в града е приоритет.

Наскоро новият кмет на Букурещ – бившата журналистка Габриела Фиреа - обяви, че ползването на автобусите, трамваите и тролеите, които и към момента се финасират активно чрез субсидии, в скоро време може да стане напълно безплатно.

 

Наземният транспорт в Букурещ –  3 пъти по-евтин от софийския

 

Цената на еднократно пътуване с наземен транспорт в румънската столица не е променяна от близо 10 години и струва 1,3 леи, които се равняват на 29 евроцента или на едва 56 стотинки.

За сравнение, еднократното пътуване с автобус, трамвай, метро или тролей в българската столица струва 1,60 лева – тоест почти 3 пъти повече, отколкото в румънската столица.

 

Метрото в Букурещ също е по-евтино от това в София

 

Идеята на кмета на Букурещ за безплатен градски транспорт се отнася само до наземния транспорт, тъй като метрото в румънската столица не е общинско, а държавно. Но ръководството на Metrorex - букурещката компания-еквивалент на софийския Метрополитен – успокои преди дни, че не са планирани промени на тарифите в следващите 2 години.  

Към настоящия момент билет за две (2) пътувания с метрото в Букурещ струва 1,11 евро (или 5 румънски леи), докато две пътувания в софийското метро струват 1,60 евро (3,20 лева). Тоест еднократното пътуване в букурещкото метро струва 56 евроцента, а в софийското – 83 евроцента. Иначе казано, пътуването в една посока с метрото в Букурещ излиза с 27 евроцента по-евтино, отколкото в София.

Карта за 10 пътувания със софийското метро струва 6,19 евро (12 лева), докато в Букурещ тази карта струва едва 4,44 евро (20 леи). Разликата е 1,75 евро или 3,42 лева. 

Месечната карта в софийското метро струва 42 лева (ако не е персонализирана) и 35 лева (ако е персонализирана), докато ползвателите на месечни карти за метрото в Букурещ заплащат 70 румънски леи, които се равняват на 30,31 лева.

 

___


Използвани източници: Метрополитен - София; Столична компания за градски транспорт; Libertatea.ro; Mediafax.ro; Metrorex; Regia Autonomă de Transport Bucureşti.