Омразата убива (Коментар)

Още от автора

Случвало ли ви се е някога просто от любопитство да отворите пропагандно клипче на някой от дезинформационните канали, проповядващи радикален ислям (например „Ал-Хаят“ - каналът на джихадистката групировката „Ислямска държава“)? Аз съм гледал такива клипчета – от любопитство и понеже работата ми го изисква. Уверявам ви, посланията на джихадистите - за които никой не изразява съмнение каква опасност представляват - почти по нищо не се различава от тази на евроскептичните националистическите партийни телевизии у нас.

Световният заговор, банките, колониалното робство, ваксините, упадъчният „Запад“  - това са редовните теми, които биват засягани и в националистически, и в проповядващи радикален ислям канали. Те целят едно и също – да представят днешната система като провалена,  да отрекат прогреса, да внушат, че хората в развитите страни живеят упадъчно и светът върви назад, а не напред.

„Ама в тези неща има известна доза истина“ – ще си помислят или ще отсекат някои. Може. Но когато тази „известна доза истина“ се поднеся в контекста на омразата, тя няма за цел да ви информира, а да ви зарази с чувство на застрашеност и да ви озлоби. Единствената цел на този тип дезинформация е да всява омраза, която да бъде експлоатирана за политически, корпоративни и други цели.

Но тази пропаганда подтиква някои податливи на подобни внушения и склонни на радикални действия представители на аудиторията към насилие – без значение дали те самите определят себе си като националисти, анархисти, джихадисти, мутри или като просто обикновени хора.  

В деня, в който 50 души бяха разстреляни в гей-бар в Орландо от хомофоб (за когото към момента няма категорични данни да е бил член на радикална групировка), една от партийните телевизии в България посвети цяло предаване, в рамките на което излъчи пропаганден филм за упадъка на Запада, в който се говореше основно против еднополовата любов. Пропаганда, каквато може би и самият извършител на масовото убийство в Орландо е гледал; с послания, които се експлоатират както от националистически партии, така и от джихадистки групировки.

Вероятно предаването, излъчено по националистическата и партийна телевизия на 12 юни, е било предварително записано и надали е излъчено умишлено точно в този ден. Но предвид актуалните трагични събития, можеше да бъде преустановено излъчването му, просто защото така е редно. Но не беше. И това бе проява на цинизъм.  Все едно в дните след 13 ноември 2015 г. да бе излъчен филм за това колко опасни са за обществото хората, които слушат рок музика (понеже в залата „Батаклан“ имаше рок концерт, когато бе извършен терористичен акт миналата есен). Но за езика на омразата, за съжаление, няма почивен ден.

На фона на поне 50 убити в Орландо, на 18 юни в София предстои провеждането на ежегодния парад за равни права между еднополовите и разнополовите двойки. Вероятно в дебата отново ще бъде употребен езикът на омразата и от страна на радикални елементи, и от страна на обикновени хора: Европа ще бъде подигравателно наричана „гейропа“, европейците – „еврогейове“, а хората с либерални възгледи ще бъдат наричани „либерасти“. Вероятно за пореден път ще си проличи колко много невежи и тъжни хора, толериращи омразата, има в обществото ни - въпреки това, че утре жертва на омразата може да бъде и тяхното дете: понеже обича човек от своя пол, защото е „зубрач“, защото е привърженик на еди-кой си футболен отбор (а не на „правилния“) или защото съвсем неволно ще се изпречи на пътя на някоя амеба с бухалка в багажника.

Омразата е заразна и за нея няма почивен ден. Тя дискриминира, бие и убива. Затова ставаме задочни съучастници в престъпление всеки път, когато я толерираме или сме нейни източници.