Каква е връзката на „Ислямска държава“ с нападението в Орландо?

Още от автора

"Агенцията на „Ислямска държава“, Амак, пое отговорност за Орландо". Това беше и продължава да е често цитирано изречение, последвало атаката над нощен клуб в американския град Орландо, при която загинаха 50 души. От гледна точка на читателя или зрителя, в съобщението няма нищо нередно. Но от професионална, изследователска и журналистическа гледна точка, то не е вярно.

Амак не са пускали съобщение с това съдържание. Онова, което беше публикувано, обаче, показва нещо по-тревожно дори от това наистина от „Ислямска държава“ (ИД) да бяха поели отговорност. 

На първо време, Амак не могат да поемат отговорност - те публикуват новини и изявления на ИД и съюзните им подразделения. На второ място, ИД не са пускали съобщения, в които са поемали отговорност за атаката в Орландо. В Амак съобщението е "Източник на Амак потвърди..." Когато атаката е планирана от самата групировка, то Амак съобщава директно за извършеното. В случая с Орландо беше пуснато съобщение, което възхвалява действията на извършителя, наричайки го "боец на Ислямска държава".

И тук се крие новият момент, който показва опасна тенденция в развитието на джихадистката пропаганда.

В началото на Рамадан тази година, говорителят на ИД направи едно изявление, с което призова за извършване на атаки от симпатизанти от името на организацията. Т.е. даваше се картбланш за действие на всеки, който иска да извърши нападение като той ще бъде признат за "мъченик". Именно затова се е обадил убиецът от Орландо на 911, за да съобщи за деянието си. Това първоначално беше прието от американските медии за "вричане във вярност" на ИД и респективно – за поемане на отговорност от страна на групировката.

Действа ли от името на „Ислямска държава“ убиецът в Орландо или е личен акт на омраза?

За лидерството на терористичната организация, разликата е почти без значение, но дивидентите са едни и същи.

Влиянието върху „вълци единаци“ - онези симпатизанти на джихадистки и като цяло престъпни групировки, които са готови да извършват нападение във всеки един момент по своя воля и усмотрение - е било винаги важна част от пропагандата на „Ислямска държава“, а преди това и на Ал Кайда. Лидерството на групировката целенасочено размива границата между лични нападения и координирани атаки от бойци на организацията.

Омар Матийн се е обадил, както става ясно, на 911, за да заяви, че се кълне в „Ислямска държава“. Това се счита за основна част от протокола в организации като ИД. Тази публична „клетва“ е единственото изискване на джихадистите към техните последователи, които желаят да извършат актове на терор в тяхно име. В речта си, изнесена в началото на свещения мюсюлмански месец Рамадан, говорителят на ИД, Абу Мохаммад ал Аднани, подкани привържениците на групировката да извършват нападения по цял свят по време на Рамадан от името на организацията.

„Никоя атака не е малка“, каза той по време на речта, като посочи именно САЩ за основна цел. „И най-малкото действие, което извършвате в сърцето на земите им е по-скъпо за нас, отколкото най-голямото действие, извършено от нас. Вашето е по-ефективно и ги ранява повече.“ Още в края на 2014 година, Ал Аднани заяви, че трябва да е ясно, че всеки може и трябва да извършва терористични актове в името на организацията. „Не питай за разрешение никого“, заяви той в своята реч от септември 2014.

От две години насам групировката работи усилено, за да създаде механизъм за подбуждане на терор. Пропагандни сайтове буквално „наводниха“ онлайн пространството с кървави клипове, а хакери, свързани с ИД, пускаха съобщения в Туитър, Фейсбук и други канали за комуникация. Когато Туитър предприе мерки към тези профили, собствениците им просто се прехвърлиха в криптираната мрежа на новата програма за чатове, Телеграм. Сред пропагандните съобщения, често се споменава омразата на радикалите към хомосексуалността – заплахите бяха придружавани от снимки и видео клипове, показващи убийства на членове на LGBT общността в Сирия и Ирак. Хвърлянето от върха на сграда е само едно от наказанията, които прилага ИД. Наскоро беше разпространен клип, на който обвинени в шпионаж членове на групировката, бяха взривени с вързани за гърлата им гранати. Същото джихадистите прилагат и към обвинени в „хомосексуални отношения“.

В пропагандата ИД са за джихадистите онова, което са Лос Сетас за мексиканските картели – новатори, вододел, поставящ ново ниво на кръвопролитие и ефективност. Може би онова, което отличава пропагандата на ИД от останалите групировки е успехът със създаването на ситуация, при която всеки може да извърши нападение без пряка връзка с организацията. Нападатели в цял свят могат да заявяват верността си към Абу Бакр ал Багдади по време, след или преди атаката, без да имат общо със структурата на групировката и това да ги превърне в „мъченик“ на ИД.

Именно за мъченик и боец на ИД беше обявен Омар Матийн от официалната новинарска агенция на групировката. За разлика от съобщенията, които агенция Амак пуска при извършено нападение, координирано от ИД, този път се казваше, че „източник“ потвърждава, че убиецът в Орландо е действал „в името на Ислямска държава“. Последваха аплодисменти от поддръжници и симпатизанти на групировката в интернет. Те споделяха цитати от речта на Ал Аднани, призоваващи за атаки от всички „вълци единаци“.

А в един от про-джихадистките чат канали в Телеграм, беше публикувано кратко и ясно съобщение часове след атаката в Орландо: „Ще има още.“