Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Brexit (II част): 4 хипотези за развоя след 23 юни

15 Wednesday 2016, 23:00 часа • 933 прочитания

Линк към Brexit (I част): Евроскептици срещу еврооптимисти


След по-малко от месец (на 23 юни 2016 г.) в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия предстои да се проведе референдум за излизане на страната от Европейския съюз (ЕС). Референдумът и неговата идея се наричат за по-кратко просто „Брекзит“.

Това следва да бъде третият референдум в историята на Обединеното кралство и вторият такъв, свързан с членството на страната в ЕС.

Първият се провежда през 1975 г. Тогава 67 процента от участвалите в допитването одобряват членството на страната в Съюза.

 

Юридическа обосновка

 

Към днешна дата няма страна-членка на ЕС, която да е напуснала Съюза. Ако това се случи, то със сигурност ще бъде безпрецедентно.

Лисабонския договор, влязъл в сила на 1 декември 2009 г., за първи път предоставя процедура, по която страна-членка може да напусне доброволно ЕС. Според написаното в него всяка страна може да вземе решение за оттегляне от Съюза, съгласно нейните конституционни принципи.


Хипотезите


1. предположение: нищо няма да се промени

Съществуват предположения, че ако Кралството избере да напусне ЕС, неговите отношения с другите страни-членки все пак може да бъдат запазени и в досегашния им вид. Налични са различни алтернативи на членството в ЕС, чрез които Лондон може да запази активното си участие в общия европейски пазар. Това включва оставането на страната в Европейската икономическа зона или търсенето на подобен на швейцарския или норвежкия модел, със серия от индивидуални споразумения в различни сектори.

2. предположение: ЕС ще стане по-силен

Тим Оливър от Германския институт за международните отношения и сигурността твърди в свой доклад, че хипотетичното излизане на Обединеното кралство от ЕС има потенциала да промени фундаментално Съюза и процеса на европейска интеграция. Но също така присътва и хипотезата, че ЕС може да се освободи от най-трудния си член, да стане по-лесен за ръководене и съответно по-ефективен.

3. предположение: възможен негативен ефект върху мира в С. Ирландия

Налични са опасения, че мирните процеси в Северна Ирландия също може да бъдат нарушени, в случай на напускане на ЕС от страна на Обединеното кралство. Мнозинството от гражданите на тази териториална единица подкрепят членството.

4. предположение: Гибралтар пожелава да остане в ЕС

През 2015 г. министър-председателят на Гибралтар заявява, че територията може да пожелае да остане част от Европейския съюз, макар и да е част от Обединеното кралство, в случай че оттеглянето от ЕС бъде осъществено.


(Следва продължение)

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес