X
 
 

Ердоган и Путин - началото на едно ново приятелство

Още от автора

Вчера (27 юни 2016 г.) турският президент Реджеп Ердоган е изпратил писмо на руския си колега Владимир Путин, в което му поднася извинения за сваления руски военен самолет от страна на турските военновъздушни сили през ноември 2015 г. на границата между Турция и Сирия. Този инцидент доведе до влошаване на отношенията между Москва и Анкара, като Москва наложи и икономически санкции на югоизточната ни съседка. По-късно вчера, Кремъл публикува и изявление на Ердоган, в което той казва, че Турция не е имала нито желание, нито намерение да свали руския самолет.

Преди две седмици пък Анкара поздрави Москва по случай Деня на държания суверенитет на Русия. Тогава стана ясно и това, че посланикът на Руската федерация в Анкара е участвал в благотворителна вечеря по лична покана от страна на Реджеп Ердоган.

Засега все още не е ясно дали Путин официално е приел поднесените от Ердоган извинения, но при всички положения вече е сигурно:

Турция прави явни и постоянни опити отново да се сближи с Русия.

Вероятността Путин да приеме подадената му от Ердоган ръка, особено в момент когато европейските лидери са шокирани от решението на проведения в Обединеното кралство референдум за излизане от Европейския съюз, е огромна.

Освен отправеното към Путин извинение от страна на турския президент, изобщо не е за подценяване и друг важен сигнал: веднага щом стана ясен резултатът от референдума в Обединеното кралство, Ердоган отправи заплаха към Брюксел, че може да инициира подобен референдум и в Турция за това дали да бъдат продължени преговорите по присъединяване на страната към Европейския съюз, в случай че Брюксел на направи отстъпки. А предвид силната антиевропейка пропаганда в югоизточната ни съседка, социологическите агенции там прогнозират, че резултатът от такова допитване при всички положения би бил в ущърб на бъдещото членство на Турция в ЕС.

Предвид поднесения от страна на  Ердоган „ултиматум“ към Брюксел и предвид отправеното към Москва извинение вчера, няма абсолютно никакво съмнение:

Турция се намира в ситуация на кръстопът между Европейския съюз и Русия, като везните се накланят повече в ущърб на Брюксел.

Турция е изключително важен икономически и стратегически партньор както за Русия, така и за Европа. Тя е 17-ата най-голяма икономика в света и вторият най-мощен военен съюзник в рамките на НАТО. Предвид непоследователния нрав на турския президент, съществува релна възможност европейските лидери- докато се страхуват от това, че предвид голямото ѝ население югоизточната ни съседка би имала голямо влияние в Европейския съюз – просто да я загубят като партньор.

От друга страна обаче има много международни и вътрешни проблеми в Турция, които са в разрез с либералната ценностна система на Европа, особено по отношение на кюрдския и кипърския въпрос. По тези проблеми Брюксел просто няма начин как да отстъпи – в противен случай това би било голяма ценностна грешка.

Докато Европа може да изгуби Турция като „приятел“, Путин и Ердоган няма какво повече да губят – само биха спечелили, ако възобновят своята дружба. И двамата са доказали, че за тях моралът е по-скоро инструмент, който използват когато им е стратегически угодно, отколкото устойчива ценност. Много по-вероятно е Турция и Русия съвсем скоро официално да стоплят отношенията си, като вероятно Анкара ще се отдръпне от Брюксел, отколкото европейските лидери да отстъпят пред Ердоган.

Дневен хороскоп за всяка зодия, 06 ОКТОМВРИ 2022
Дневен хороскоп за всяка зодия, 06 ОКТОМВРИ 2022

Овен Не е най-подходящото време за споделяне на нови предложения, да се изявявате пред широка аудитория, или да се отчитате пред началника си. На...