Египет може да разчита на България за оръжия

Още от автора

Близо половината страни от ЕС, включително България, снабдяват Египет с оръжия. Това обяви правозащитната организация “Амнести интернешънъл” през месец май, като настоя за европейско оръжейно ембарго върху арабската държава. Месец по-късно, реакциите към съдържанието и отправените обвинения в доклада са минимални.

Дванайсет от 28-те страни членки на ЕС все още са сред основните доставчици на оръжия и екипировка, използвани за поддържане на реда в Египет, твърди “Амнести интернешънъл”. Като оръжейни доставчици тя посочва по-конкретно Франция, Италия, Великобритания, Германия, Чехия и България. Правозащитниците обвиниха европейските правителства, че рискуват да станат съучастници в “извънсъдебните екзекуции”, “отвличанията” и “изтезанията” в Египет, станали все по-често явление в страната.

Международни организации обвиняват президента Абдел Фатах ал Сиси, че е въвел в Египет репресивен авторитарен режим. За него се заговори отново, когато италиански студент беше убит в началото на годината – най-вероятно с участие на полицаи.

Почти 3 години след масовите убийства, които накараха ЕС да призови държавите-членки да прекратят оръжейните доставки за Египет, състоянието на човешките права се е влошило. Вътрешните репресии от страна на силите за сигурност остават силно разпространени с минимална отчетност. Прекомерната употреба на сила, масови произволни арести, изтезания и отвличания, зачестяват в Египет. Продажбата на оръжие за режима на Сиси подхранват тези практики.

Само през 2014 година, членки на ЕС са разрешили 290 лицензи за военни техника в Египет в размер на повече от 6 милиарда евро. Сделките включват малокалибрени оръжия, бронирана техника, военни хеликоптери, тежки оръжия, боеприпаси, апаратура за наблюдение.

Страните от ЕС, доставящи оръжие на Египет от 2013 насам, са: България, Кипър, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Испания и Великобритания.

Според Privacy International, няколко фирми от Германия, Италия и Великобритания са предоставили на египетските власти и специално оборудване и технологии, предназначени за наблюдение. Тази апаратура се използва от египетските власти за репресии и нарушаване на личния живот на собствените си граждани.

България

Страната е издала 59 лицензи за 51 643 626 евро за военно оборудване за Египет през 2014 година, като сделките за малокалибрени оръжия и амуниции са на стойност над 11 милиона евро. Износът за Египет включва 10 500 автомата, 300 леки картечници и 21 тежки картечници.

Чехия

Държавата е един от основните доставчици на оръжие за Египет. През 2014 чешкото правителство издава 26 лицензи за военно оборудване за Египет на стойност 19,9 милиона евро – по-голямата част малокалибрени оръжия и амуниции. Чехия е изнесла 80 953 пистолета за Египет между 2013 и 2015. Само през февруари 2014 египетското вътрешно министерство е поръчало на чешки компании 10 милиона 9-милиметрови патрони.

Франция

Франция е издала лицензи за износ на оръжие за повече от 100 милиона евро през 2014, което включва ракети, бомби и други експлозивни вещества. Износът включва и бронирана техника, която се използва от силите за сигурност.

Италия

Страната издава 21 лицензи за военно оборудване за 39,9 милиона евро през 2014, повечето за малокалибрени оръжия. През 2015 Италия изпраща повече от 4 милиона евро в оръжие и резервни части за него.

През последните няколко години египетските власти налагат строги ограничения на свободата на словото и личните свободи, с аргумента за защита на националната сигурност. След като армията свали президента Мухаммад Мурси през юли 2013, използването на прекомерна сила и липсата на адекватни действия, доведоха до смъртта на стотици протестиращи. Хиляди са арестуваните, изправени в масови съдебни процеси. Чести са случаите, в които са осъждани по 100 души едновременно. Докладите сочат широка употреба на насилие и мъчения в центровете за задържане. Репресивните закони от 2013 (Закон за протестите) и 2015 (Закон за борба срещу тероризма) се използват ефективно за удар по критици на управлението на Абдел Фатах ал Сиси. През януари 2015 най-малко 27 души загинаха при използване на насилие от полицията. Сред убитите е и активистката и поетеса Шайма ал Сабах, която е застреляна от полицай в центъра на Кайро.

Близо 12 000 души са арестувани по подозрение в тероризъм за първите 10 месеца на 2015 година. В началото на 2016 над 5000 жилища в центъра на Кайро са атакувани от силите за сигурност, като са задържани активисти.

На 25 април египетските власти арестуваха стотици мирни протестиращи по време на демонстрациите срещу сделката на Египет със Саудитска Арабия за прехвърляне на два египетски острова в Червено море на Саудитска Арабия. Сред арестуваните са журналисти, активисти и правозащитници.

На 14 май съдилищата в Египет осъдиха повече от 150 души от две до пет години затвор заради участие в протести.

Медийно затъмнение има и по отношение на военните операции на египетската армия в Синай, насочени срещу радикални групи. Журналисти са арестувани заради отразяване и коментари по отношение на стратегията на армията, която досега се оказва неефективна в адекватния отговор срещу групировките. При операциите има съмнения за упражняване на репресии срещу местното бедуинско население по обвинение, че подкрепят организациите. Страни-членки са подписали договори за продажба на оръжие, въпреки липсата на отчетност за какво ще бъде използвано то от египетската армия и полиция, и въпреки ангажиментите по Споразумението за сътрудничество между Египет и ЕС, от от условията на което е спазване на човешките права.

ЕС трябва да спре да възнаграждава репресивните политики на египетските власти заради няколко договора за оръжие. Само с натиск европейските политици могат да покажат, че когато има споразумение с ЕС, трябва да бъдат изпълнявани основни условия, като гарантиране на човешките права и личните свободи отвъд сянката на “борбата срещу тероризма”.

Само за последния месец Египет разпореди смъртни присъди на няколко журналисти. Договорите с Великобритания може би ще се окажат проблем след Brexit поради хаоса в Лондон, но явно Кайро може да разчита на други държави - като България - за доставки на определени муниции.