X
 
 

Интервю с един часовникар

Още от автора

Разхождам се из центъра на Казанлък. По средата на една улица съзирам малко часовникарско ателие. Минавайки покрай него, надничам вътре и забелязвам как на стената са залепени снимки на Левски, Ботев и хан Аспарух. На един стол възрастен човек поправя часовник. Впечатлен от въпросните снимки и добродушния му вид, решавам да му се представя и да го помоля за кратко интервю.  Той се съгласява. Така се запознавам с Костадин Василев Кирев.

- Кажете ни кога и къде сте роден, откога се занимавате с поправяне на часовници, какво образование имате?

- Роден съм в село Шаново, Старозагорска област, 1937-а година. Професията ми е конструктор на взривни материали. Впоследствие почнах да работя часовникарство. Вече станаха двадесет години часовникарство работя. Имам средно техническо образование.

- Видях, че имате снимки на Ботев, Левски и хан Аспарух във Вашето малко ателие. Защо сте ги сложили?

- Аз имам слабост към всички български герои. Обаче не мога да ги намеря всичките, само Ботев и Левски съм намерил, и хан Аспарух. Искам и на Георги Сава Раковски, но не мога да я намеря снимката.

- Защо е толкова важно да ги помним?

- Ами това е историята на България – трябва да се знае. Една държава без история – тя не е държава. Трябва всички да обичаме родината си.

- Вие се занимавате с часовници. Какво е времето днес за обществото ни?

- А обществото, не е много добре обществото. Всичко е измами и корупция. Ей тука, вестник „Заводска трибуна“ (сочи вестника) пише как обменяли парите. И внасят два милиона пари в кой остров там беше, след това теглят два милиона пари и правили хотели на Слънчев бряг. И тея два милиона си остават лично за тях. Затова че вяра вече нямам на никого.

- А плашите ли се от старостта?

- Не, от старостта не се плаша. Тук ми идват много приятели – кой за часовник, кой за раздумка и времето минава. И въобще не мисля за болести, да Ви кажа. Ако си във вкъщи, само за болести ще мислиш, пък тука въобще забравяш всичко.

- Ако можете да кажете нещо на политиците, какво ще бъде то?

- По-малко корупция да има. Да уважават хората. И пенсионерите, да има повече за пенсионерите, да гледат повече за пенсионерите. Въобще за всичко да гледат, за България. Не само да крадат и да мамят хората, че дават нещо, а пък те нищо не дават.  Аз бях седесар навремето.

- Но се отказахте?

- Отказах се.

- Защо?

- Защо ли? Защото избрахме хора, които след това станаха милионери. Избрахме народни представители, те станаха милионери, затова. Всичко беше лъжа и измама. В завод съм работил, вдигнахме стачка 90-а година. Пратиха ни на Тулово на гарата, върнахме се – всичко беше ограбено от завода. Всичко! Всичко изнесено. И къде го изнесоха – Бог знай. Затуй се възмутих от всичко.

- Ако Левски, Ботев и хан Аспарух ни гледат сега, какво ще кажат за нас?

- Ще умрат още един път. Знаете какво казва Ботев: „И аз съм дошъл народ да освобождавам.“

 

Въпросите зададе Атанас Янев

Как да направиш незабравим рожден ден
Как да направиш незабравим рожден ден

Всички знаем колко важен може да бъде рожденият ден на любим човек, защото независимо от връзката (партньор, майка, баща, син и т.н.) искаме този...