Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа важна лидерска срещa след „преврата“: Ердоган и Путин

09 Tuesday 2016, 08:10 часа • 808 прочитания

Днес (вторник, 9 август) турският президент Реджеп Ердоган ще се срещне с руския си колега Владимир Путин в Санкт Петербург.

Тази среща се тълкува като сигнал от страна на Ердоган към западните партньори на Турция, че пред югоизточната ни съседка се оформят други стратегически варианти, различни от досегашните.

Срещата на Ердоган с Путин ще е втората му с чуждестранен лидер след опита за военен преврат преди около месец, след като президентът на Казахстан посети Анкара миналата седмица, за да изрази своята солидарност.

 

Поредна стъпка към нова дружба

 

Предстоящата среща е поредната крачка в затоплянето на отношенията между Анкара и Москва през последните месеци, след като Ердоган отправи официално извинение към Путин за сваления през есента на миналата 2015 г. руски военен самолет, нарушил турското въздушно пространство. Неговото сваляне, довело до смъртта на руския пилот, стана повод за руски икономически санкции спрямо Турция, засегнали най-вече секторите на туризма и строителството.

Турските власти твърдят, че планираната за вторник среща между двамата държавни лидери не може да се разглежда като сигнал, че Анкара се отдалечава от САЩ и ЕС, а само като знак за подобряване на отношенията ѝ с Русия.

Извинението последва няколко седмици след оставката на близкия до щатската администрация вече бивш турски министър-председател, инициирана от самия турски президент.

 

Сирия - основната тема на срещата

 

Темите на предстоящата днес в Санкт Петербург среща ще бъдат бъдещето на взаимните енергийни проекти, възобновяването на руските чартърни полети към Турция, които бяха спрени след изстудяването на отношенията между двете страни през есента на миналата година, както и туризмът.

Но се очаква главната тема на разговор между Ердоган и Путин да бъде Сирия. Основният въпрос е дали двете страни ще стигнат до взаимни компромиси по тази тема, на която са на две разнополюсни позиции.

 

Очакваните сигнали

 

Вероятно срещата между Путин и Ердоган във вторник да подскаже доколко двамата лидери наистина са готови на компромиси помежду си в името на хипотетичното бъдещо стретегическо партньорство и дали взаимните добри жестове през последните месеци ще преминат в още по-близко приятелство. Сигналите, които ще възникнат в резултат от тази среща, са важни не само за замесените в конфликта в Сирия субекти. Те са важни и за Брюксел, и за Вашингтон.

Докато Европейският съюз очаква правителството на Ердоган да изпълни своите споразумения по свързаните с т. нар. бежански въпрос проблеми, то Вашингтон – основната сила в рамките на НАТО – може да загуби предаността на своя близък и най-силен военен съюзник в рамките на военния блок.

 

Противоречията на Турция със Запада

 

Междуврененно е налично напрежение  между Турция и западните ѝ партньори в лицето на Европейския съюз и Съединените щати поради потъпкването на демократичните принципи и грубото нарушаване на човешки права от страна на турското правителство, което стана особено явно след проваления опит за военен преврат в началото на миналия месец.

Турското правителство е убедено, че опитът за преврат е подбуден от турския изгнанник Фетхуллах Гюлен, живеещ в САЩ. Самият Гюлен отрече да има връзка със събитията. Анкара пожела неговата екстрадация в Турция, но Вашингтон отказа да го стори. Американската страна твърди, че доказателствата срещу Гюлен за съпричастността му към организирането на преврата не са убедителни.

След неуспешния опит за преврат бяха уволнени и арестувани хиляди учители, университетски преподаватели, полицаи, съдии, военни и журналисти, за които турската власт счита, че са негови последователи. Преди дни в Турция бе арестуван роднина на Гюлен, обвинен, че е участвал в организирането на опита за преврат като негов посредник. Западните правителства осъдиха опита за преврат, но смятат, че разследванията са се случили твърде бързо и разкритикуваха потъпкването на демократичните принципи от страна на властта в Анкара.

Макар и западните лидери да не са така остри към турската власт, както са били към управленията в други страни, когато е било налично потъпкване на човешки права, напрежение определено се забелязва.

През последните седмици Турция бе предупредена от Брюксел, че ако отново въведе смъртното наказание – каквато заявка бе дадена от Ердоган - това може да ѝ коства продължаването на процедурата по присъединяването ѝ към Европейския съюз, която и без това е в застой от години.  

Щатският държавен секретар Джон Кери пък предупреди, че ако Турция не спазва изискванията на НАТО за демократичност и върховенство на закона, това може да коства членството и във военния блок.


Рано е за заключения

 

Макар и да изглежда, че Анкара припознава Москва като все по-близък стратегически партньор, все още са налични много противоречия между Турция и Русия, например по отношение на конфликта в Сирия, където Москва подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад, а Анкара иска той да бъде свален. Противоречия между двете страни съществуват и по отношение на събитията в Южен Кавказ (по-конкретно в региона Нагорни Карабах), където в началото на 90-те години Турция подкрепя Азербайджан във военния конфликт с Армения, докато Русия подкрепя Армения.

От друга страна турско-американските отношения са особено силни от десетилетия. Не за първи път те биват подложени на изпитания и е твърде вероятно да останат стабилни и след настоящата буря, както е било винаги досега.

Очаква се държавният секретар на САЩ Джон Кери да посети Турция в края на август, като се предполага, че темата с живеещия от 1999 г. в Пенсилвания  проповедник Гюлен ще бъде на дневен ред. Вероятно сигналите по отношение на стратегическото партньорство между Русия и Турция ще може да бъдат анализирани по-прецизно след около месец, след като отмине и тази важна лидерска среща. Дотогава предположенията по въпроса с бъдещата геополитическа ориентация на югоизточната ни съседка надали ще излязат от контекста на хипотезата.

 

 

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес