С PR, маркетинг и оръжие, Ал Кайда в Сирия постигна повече, отколкото само с оръжие

Още от автора

На 5 август сирийските бунтовници направиха най-значителния си напредък за последните 14 месеца. Близо 30 въоръжени групи взеха участие в контраофанзива за пробив на правителствената обсада, наложена над някогашния сирийски икономически център, град Алепо.

Усилията бяха широко подкрепени не само заради успешния пробив, но и заради нетипичното единство, показано от различни по идеология групи сред опозиционните сили в Северна Сирия. Във военния алианс освен части на Свободната сирийска армия, участваха също и 11 бригади, вариращи от ислямистки до радикални, които досега предпочитаха да атакуват останалите бунтовнически сили. Начинът по-който алиансът координираше действията си напомня на несъществуващата вече Лиуа ал Таухид, чиито модел на бунтовническо сътрудничество спомогна за изтласкването на правителствените сили от източните части на Алепо през 2012 година. Както тогава Лиуа ал Таухид определи нов момент в сирийския конфликт, така и последната седмица може би е началото на нов елемент в динамиката на войната. Главен компонент тук е раждането на Джабхат Фатах ал Шам – новото име на свързаната с Ал Кайда група Джабхат ан Нусра. Преди две седмици лидерството й обяви, че „прекъсва отношенията си с Ал Кайда в името на единството“.

Според командири от Свободната сирийска армия в Алепо, подготовката за контраофанзивата през изминалата седмица, е започнала през юни. Атаката над култовата военна академия в югозападните части на Алепо, заедно с оповестяването на промените в Нусра, не са съвпадение.  Независимо какво ще се случи тепърва в Алепо, Джабхат Фатах ал Шам вече направи нужното. И в Сирия, и извън страната, подкрепата за групата се покачи. Немалко се чувстват комфортно да покажат подкрепа за формацията, след като обяви скъсването си с Ал Кайда, а други подкрепиха бойците й заради участието им в разбиването на блокадата в Алепо.

Репутацията, която Нусра натрупа в Сирия през последните две седмици, не бива да се подценява. Ситуацията от гледна точка на анти-правителствените групи изглежда различно от погледа на наблюдателя: за мнозина сирийци, докато светът седеше безпомощен и безучастен пред лицето на 350 000 обсадени цивилни, екстремистите имаха смелостта да извършат контраофанзива. Също така, въпреки участието на Русия, Иран и шиитски милиции от Пакистан, Афганистан и Ирак, както и добре обезпечените правителствени сили, анти-правителствените групи успяха да пробият блокадата само за 7 дни. Така изглеждат събитията в очите на обсадените в Алепо. Това е нова фаза в конфликта. Преобразяването на Джабхат ан Нусра с помощта на добър PR и маркетингови подходи, не е компромис или емоционално решение, а част от стратегия на сегашния лидер на Ал Кайда, Айман ал Зауахири, която беше приложена още през 2006 година срещу американските сили в Ирак.

Идеята, посочена в писмо изпратено до Абу Мусаб ал Заркауи, а след това до лидера на лидера на Ал Кайда в Ирак, беше повторена преди две седмици от Джабхат Фатах ал Шам. Сегашният заместник лидер на Ал Кайда, Ахмад Хасан Абу ал Хайр определени хода като „напреднала фаза“. Новата фаза ще включва опит за прилагане на шериата и създаване на инфраструктура за установяване на контрол на терен. Парадоксално, ходът едновременно сближава и отдалечава Джабхат Фатах ал Шам от „Ислямска държава“ (ИД). Фатах ал Шам следва подобен план за създаване на ислямска държава, но значително се различава в подхода към изпълнение на целта. Когато Ал Кайда и нейните групи са под натиск, те се придвижват по-близо до общностите, където оперират. ИД, от друга страна, продължава да мисли, че компромисът или помиряването е стъпка назад. Това е важна разлика между двете организации.

За Джабхат Фатах ал Шам Алепо е първият опит да се вкопчи в бунтовническите сили и контролираните от тях територии. Целите на групата са ясни: консолидиране на успехите в Сирия и изграждане на коалиция, която споделя виждането за налагане на религиозни закони. Малко вероятно е Джабхат Фатах ал Шам да опита да създаде емират самостоятелно. Вместо това, ще се опита да се окопае в областите, в които оперира, за да се сближи с хората в тях. С последните си действия в полза на обсадените в Алепо, радикалите показаха, че могат да направят за 350 000 души повече от цялата международна общности за 6 години. Под знамето на съчувствие и „вяра в революцията“, Нусра печели подкрепата на населението, което е бомбардирано непрестанно от 4 години насам. Свободната сирийска армия, притисната между правителствени сили и радикални групи, загуби много.

Мнозина във висшите кръгове на групата са работили преди с „Ислямска държава“. Вероятно няма да последват пътя на ИД, водещ до поляризирано и доминирано общество, но ще прилагат различни начини, за да покажат себе си като единствената способна да оцелее сила. Това е подходът, който ИД приложи за себе си в Ирак, твърдейки, че единствено те могат да защитят сунитското население, подложено на репресии от централното правителство в Багдад.

Новата фаза на проекта на Джабхат ан Нусра в Сирия е особена важна. Успехът й не зависи от това дали бунтовниците ще печелят или губят в битките си срещу Башар Асад, а от продължаването на войната.