Кого подкрепя Ердоган в Близкия изток?

Още от автора

В изтекъл в германското медийно пространство конфиденциален документ на правителството в Берлин турската власт е посочена като поддръжник на признатата от Брюксел като терористична организация  „Хамас”, съобщи във вторник германският телевизионен канал ARD.

Не за първи път чужда страна допуска връзки на турското правителство с „Хамас“.

Преди две години, през 2014-а, Яалон - военният министър на Израел - подчерта, че „Хамас“ се радва на спонсорство от страна на Турция и Катар, като според него организацията има две основни квартири – една в ивицата Газа и друга в Истанбул. 

ARD твърди, че от документа става ясно, че германското правителство вярва в това, че Анкара преднамерено финансира ислямистки и терористични организации, и то със съгласието на президента Реджеп Ердоган.

Документът е конфиденциален и е подписан от германския вътрешен министър в отговор на въпрос от страна на лявата партия Die Linke, която е част от германския парламент, наричан oще Бундестаг.

Множество са потвържденията на солидарност и подкрепа към „Мюсюлманското братство“ в Египет, към „Хамас“ и към въоръжените ислямистки опозиционни групи в Сирия от страна на управляващата Партия на справедливостта и президента Ердоган – се твърди в документа, според ARD.

В документа Турция също така е представена като една от ключовите платформи, поддържащи някои от тези структури в Близкия изток.

 „Мюсюлманското братство“

„Мюсюлманското братство“ е международна сунитска организация с голямо политическо влияние в някои страни. Тя не е призната за тероритична от ЕС.

От „Мюсюлманското братство“ произлезе първият египетски президент, избран при привеждане на демократични избори след падането на режима на Хосни Мубарак през 2011 г. в резултат от „Арабската пролет“. Но новият президент Мохамед Морси беше свален при военен преврат през юни 2013 г.

През април Морси получи 20-годишна присъда за разпореждане на насилие по време на протестите през 2012-2013 г. Месец по-късно Морси бе осъден от египетски съд на смърт заради ролята му в бягството на членове на „Мюсюлмански братя“ от затвора Вади Ел Натрун, като впоследствие тази най-тежка присъда бе отменена. Тогава Ердоган обвинява в лицемерие западните правителства, тъй като не реагират на произнесената смъртна присъда, а иначе са против нея. През юни тази година Морси бе окончателно осъден на доживотен затвор за издаване на държавна тайна на Катар.

„Хамас“

„Хамас“ е организация, призната като терористична организация от САЩ и ЕС, която контролира известната като ивицата Газа палестинска територия, докато Анкара я признава като легимитен представител на палестинския народ.

Въоръжената опозиция срещу Асад

Многократно Анкара е отричала да доставя оръжия на бойци на въоръжената опозиция на режима на Асад в Сирия. Но от години се разнасят такива слухове в медийното пространство. Понастоящем въоръжената сирийска опозиция е опонент на Асад и групировката ИДИЛ.  

***

Връзките между Германия и Турция се усложниха значително през последните месеци, особено след критиките от страна на германското правителство по отношение на действията на турската власт, потъпкващи човешките права, след проваления опит за държавен преврат това лято.

Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер усилено критикува турското правителство, въпреки че Берлин подписа сделка с Анкара през март за намаляване на броя на търсещите убежище от конфликтните точки в Близкия изток, Африка и Азия към Германия.

Но изобщо не изглежда германското правителство да е искало излизането на тази класифицирана информация, за да злепостави Анкара, тъй като в писмото се споменава, че ако бъде публично отговорено на зададения от Die Linke въпрос, това би се отразило негативно на благоденствието на страната.