Пълна президентска лудница...

Още от автора

Президентските избори са неизбежни – един път на всеки 5 години. Още от 2011 г. е ясно, че в края на 2016 г. отново ще има избори за президент. До преди 3 месеца не се знаеше само дали сегашният президент ще се кандидатира за втори мандат. Вече се изясни – няма. Доскоро не се знаеше и дали Румен Радев ще вдигне кандидат-президентския самолет. Вече и това се знае – ще се опита. Най-готината шега, която прочетох при Добрата фея във Фейсбук е, че генералът щял да вдига самолета с Илияна Йотова… Това си е черен хумор. Мисълта за това е точно толкова зловеща, колкото ако се опитаме да си представим причините за смъртта на културист, женен за застаряваща силиконова, парафинова, лифтинг, ботокс мисис България. И задълбочава демографските проблеми.

По-непретенциозните ще има за кого да гласуват – за генералския самолет на Радев.

Но доста по-непретенциозните. През последните дни вложих много старание в това, да чуя една смислена теза от генерала, с която да ме убеди, че “не всички военни са прости”... И аз не твърдя, че щом си военен, задължително си прост. Има и много интелигентни военни. Аз даже чета една книга на такъв военен: “Съвременната война” на ген. Уесли Кларк. Досега обаче не съм прочел, че трябва да обичаме Русия. Не пречи и ген. Радев да е по-различен. Клишета, които ползва обаче свеждат разликата между него и Гоце до това, че вторият има перчем...

За Реформаторите трябва ли да коментирам?..

За тях прочетох друга хубава шега: те са категорични! Знае се твърдо какво ще направят за президентските избори: Или ще издигнат своя кандидатура, или няма да издигнат. Твърдо! Няма да се помайват или спотайват. И как няма да са решителни? Цялата им вътрешно и външнокоалиционна политика предполага точно такава твърдост и решителност! Няма как да е иначе. Половината Реформаторски блок де факто е асоцииран член на ГЕРБ, докато де юре все още се водят реформатори. Другата половина пък е твърдо и непримиримо опозиционна. Бююк е само последният пример. Радан Кънев категорично осъжда предаването му на Ердоган и с право. През това време обаче Касим Дал, който е основател на Народна партия "Свобода и Достойнство" – партия, член на РБ, се похвали във Фейсбук с участието си в милионния митинг в подкрепа на Ердоган наскоро. Сигурно затова НПСД осъди РБ, който от своя страна осъди ГЕРБ за това, че са предали Бююк на Ердоган...

Реформаторите имат не една, а цели пет номинации. Бяха дори повече, ама част от тях окапаха. Онзи ден ги сведоха до петима: Велислав Минеков, Трайчо Трайков, Гроздан Караджов, ген. Съби Събев и Корман Исмаилов. С което продължиха да са твърди — или ще имат свой кандидат, или няма да имат.

Едно е сигурно – няма да е Велислав Минеков, защото той е неумолим: настоява РБ да оттегли подкрепата си за ГЕРБ и да поиска оставката на кабинета. Това на Кунева няма да ѝ мине. Тъкмо се подреди да управлява, а някой да иска от нея сама да си ритне министерския си стол... Вярвате ли, че е възможно?..

Трайчо Трайков, дето пусна лафа за “уникалния натюрел” на Борисов и изгоря на един министерски плаж, ми се струва малко вероятна номинация за вице на работим-за-гражданите кандидата на ГЕРБ. Мисля, че и той ще отпадне.

Гроздан Караджов? Дето създаде толкова главоболия на управляващата част от РБ и даже обвини Кунева, че изнудва реформаторите и води сепаративни преговори с ГЕРБ… Помните, че ви казах, че част от РБ де факто са членове на ГЕРБ, нали?.. Шансът госпожа-ставам-за-всеки-пост да го заобича силно е равен на шанса следващото непорочно зачатие да е в България. Казват, че Господ бил българин…

Ген. Съби Събев… Признайте си, вярвате ли, че снишилият се пред Москва и Анкара Борисов ще се съгласи да приеме кандидат на опозиционната част на РБ, който съвсем наскоро подкрепи Турция, заявявайки, че “турските военни са спазили процедурата при свалянето на руския Су-24”?... Хайде, по-сериозно за тези неща, моля ви! Управляващата част от РБ просто няма да допуснат някой да причини такова главоболие на Бате...

Кой остана? Корман Исмаилов? Възможно е, но в комплект с психо-терапевт, който да реши проблема с биполярното реформаторско разстройство, засилило се покрай случая с Бююк. А и не само покрай него. То, тяхното е циклично.

Много време им отделих… По-интересни са ГЕРБ. Самите реформатори на последната кандидат-президентска сгледа били обсъждали поведението на кандидата им на втория тур. Ама не като участник в балотажа, а кого щял да подкрепи между “оцелелите” –  неизвестния работим-за-гражданите кандидат и самолета на Радев.

Та, какво правят ГЕРБ?

Нищо. Кипи безсмислен, неуморен и жизнерадостен труд. Правят се декори, пишат се лозу̀нги. Както обясни Иван Бедров – всичко се подготвя бутафорно. Като за селски панаир. Нарисувано на картон, с елипсовидно отвърстие, през което спуснатият от Борисов канидат ще си покаже кратуната, за го снимат медиите. А около него всичко ще бъде решено в стилистиката на пейзажите от ламаринените табли на старите кревати – шаренко, но безвкусно и безсъдържателно. Последното е от мен, за повече експлицитност. ГЕРБ си знаят – и дългоухо магаре да турят в отвора на картонената бутафория – ако генералът и милиционерът кажат, мат'рялът от един милион покорни избиратели ще гласуват за него. Почти по Алеко, дори малко по-гротесково. Пардон! Не бил милиционер. Физкултурник бил. А някои казват, че дори бил адютант – гладел ризи и тичал за кафе едно време, ама сега е друго... Не е като едно време. Сега е изборна машина.

Атака и ВМРО се взеха.

Валери Симеонов ще бъде шаферка. Същите ВМРО, дето обясниха, че Сидеров е “лъжец и политически паразит”, сега се харесаха за изборите с втория, след микровожда на нова народа. Фюрер за Воленчо е комплимент... Агент Иван ще става президент, а адв. Явор – вице. ВМРО показаха, че са всеядни. Ако бяхме в Америка и ако коментирахме някой скандал около единия от кандидатпрезидентските екипи, щях ги опиша като “дълбокото гърло”. Но сега само ще обобщя, че не подбират. И не се свенят да го правят публично. В името на властта. Или на парите. Или в името и на двете.

НФСБ също са гъвкави!

Наскоро Валерката се изказа, че стотиците хиляди руснаци, дето купуват имоти по Черноморието, са заплаха за националната сигурност. Склонни сме да се съгласим с него, стига да не се съмняваме, че е поредния политически блъф – прави се за пред своите избиратели. Нали е морски... За друго ми е думата: може да са заплаха за националната сигурност, но това не пречи да е политическа шаферка на Каракачанов и Нотев. А от Атака по-кремълска партия едва ли има, въпреки че БСП и АБВ са сериозна конкуренция… Разбираме го! Може да хване букетчето, след като го хвърли булката. Не да го гушне! Не ме разбирайте погрешно! Опазил ме Бог. Да му дава Господ дълголетие. Физическо, не политическо.

Хубава работа, ама българска…

Идеята на кампаниите е избирателите да се информират за кандидатите, които избират. Нашата кампания обаче има за цел да ги скрие до последния момент. Нищо не трябва да е ясно! Нито уговорките между партиите, подкрепящи общ кандидат, нито пазарлъците между партиите, издигащи обща двойка. Ако все пак някоя партия издигне свой кандидат – критериите са дълбоко пазена партийна тайна. До последния момент.

И не ми казвайте, че при БСП не било така. И там е така е. Кандидатът им трябвало да отговаря на три условия. Едното е да обича Русия, другите не ги запомних… И аз обичам Русия, но БСП не ме издигат за кандидат. Значи има още нещо. Сигурно трябва да обича и Кремъл. Аз по този критерий се провалям – не обичам Путин.

И като стана дума за информирания избор, вижте как го правят по света! Ето: глупавите американци знаят своите номинации от повече от година. И избират. Нищо, че май излъчиха двете най-абсурди кандидатури. Това е друга тема. Поне имаха информация при избора – за това спор няма. Лошото е, че попарата, дето Тръмп евентуално ще я надроби, целият свят ще я сърба. Затова, дано на последната права не се изложат като британците. Те през цялата кампания масово се надяваха да гласуват за оставане в ЕС, а накрая изненадаха дори себе си и гласуваха за излизане. То и това е отделна дълга тема.

Ние обсъждаме родните мераклии за президент. Почти всички известни са неизбираеми без поредната доза политически пазарлъци. А другата част сякаш нарочно са ги избирали такива. Неизбираеми.

Борисов ще се спотайва до последно. Сигурно защото знае, че без ДПС и ДОСТ няма да му се получи. Ама откак предаде Бююк на Ердоган вече не е толкоз далеч от тях. Дето се вика, колко му е да пийнат по още едно кафе през септември. Мат’рялът ще го разбере. Така ще прескочи и опозиционната част от РБ, които само го ритат в глезените за какво ли не. Това, че екстрадира Бююк “на ръба на закона”, може да му се изплати. В името на стабилността...

Има още много, какво да се каже, но и това не е малко. Ей затова нищо няма да се получи и гласуващите пак ще си изберат някой парашутист или спуснато отгоре дългоухо магаре. По силата на логиката за “по-малкото зло”...

То обаче е просто по-добре опакованото зло. Като развием целофана обаче ще бъде късно. Американците на тази ситуация ѝ викат “when the shit hits the fan”. Ако ме разбирате...

Затуй ви казвам, че е пълна президентска лудница!...