Септември е. И вие все още можете да почивате в...Сирия

Още от автора

Камерата се отдалечава от земята, давайки изглед към тюркоазени води. Плажуващи мързелуват под чадъри на фона на средиземноморски пейзаж. Камерата преминава през палмови дървета и зеленина.

Във видео с продължителност от 1 минута и 43 секунди, публикувано от Министерство на туризма на Сирия, ви подканят да прекарате почивката си в крайбрежния град Тартус. Същият град, който беше нападнат от „Ислямска държава“ по-рано през годината. При последната атака в началото на лятото, загинаха 120 души.

Разбира се, няма и дума за това, че само на 60-70 км. от града има фронтова линия, а на около 120 км, в Хомс, същото правителство, което ви промотира Сирия като дестинация, бомбардира жилищни райони с напалм и ракети. Последната атака беше преди дни и стана известна заради кадри на дете, покрито с пяна, предпазваща кожата му от допълнителни изгаряния след преживяна атака с напалм в квартала Ал Уаер в Хомс. Е, разбира се, всички тези действия на правителствените сили, са в защита на цивилизацията и световния мир, затова потенциалните почиващи едва ли ще обърнат внимание.

Видеото (чието заглавие, на всичкото отгоре, е изписано с грешки), е част от серия промо клипове, пуснати от Министерство на туризма в неговия официален канал в YouTube. Целта, разбира се, е туристите да се върнат в разкъсваната от война страна и става дума за активна кампания – това видео, конкретно, е качено на 30 август. Когато погледнем към кадрите от въздух, показващи курорти по крайбрежието, няма как да не си спомним за онези кадри, показани от руския канал Russia Today през януари, които също от въздух хвърляха светлина върху ситуацията в Хомс – напълно разрушен, опустошен и в много части обезлюден град.

Българското Министерство на външните работи категорично призовава български граждани да избягват Сирия, където жертвите на гражданската война приближават 500 000. Но, кой знае – може и да си промени мнението след като види промо клипа на Министерство на туризма на Сирия. Ако някой желае да почива в Сирия, контакти могат да се намерят. Разни хора, разни желания.

Стана дума по-горе, че заглавието на видеото е изписано грешно? Така е – и не само английският текст. Странното (или може би не?), че арабският текст е изписан грешно. По този начин, както е във видеото, надписът може да се преведе като: „Сирия се заблуждава най-красивата“. Разбирайте го както прецените.