Павианът Саийд - последното оцеляло животно в зоопарка на Алепо

Още от автора

На около 6 хектара в западните части на Алепо, се разполага паркът „Ал Сабил“. В съседство е създадената през 1919 година улица „Крал Файсал“, която свързва Общественият парк на Алепо с „Ал Сабил“. Наоколо са красиви стари сгради, църквата „Света Матилда“ и джамията „Ар Рахман“ – всички изградени в типичния за града камък, от който са построени повечето постройки в Алепо, създаващ една особена важност и тежест, която всеки, който е посещавал често града, подобно на мен, няма как да забрави и да не оцени.

В създадения през 1895 година парк „Ал Сабил“ има нещо като зоологическа градина, подслонила през годините редица животни. Днес, този район е недалеч от фронтовата линия и реално е смятан за военна зона, както повечето останали градски зони. В парка живее и павианът Саийд.

Саийд е 22-годишен мантиест павиан от югозападните части на Арабския полуостров и е единственото оцеляло животно в „Ал Сабил“. Влязлото в сила на 12 септември вечерта примирие между опозиционните и правителствените сили, позволи на жителите отново да отидат до парка. Онова, което откриват е празнота, тишина и самотния, но обичан от местните Саийд.

Конфликтът в Сирия, избухнал през 2011 година, почти веднага достига и до северния град Алепо, който за четири години сражения е силно разрушен, с десетки хиляди жертви, стотици хиляди жители, избягали от кръвопролитията и безжалостните въздушни удари и десетки пострадали от атаките културни обекти. Войната достига и до клетката на павиана Саийд.

Човекът, който се грижи за маймуната, 52-годишният Абдуллах Ал Джагал, разказва, че Саийд е тъжен и остарял, а вече не го радват и посетителите. Емоциите на жителите, които отново отиват да видят животното и неговия пазач, бяха запечатани във видео на АФП, което стана широко споделяно онлайн и се превърна в пореден символ на войната и разрушението в Сирия.

„Ал Сабил“ беше парк, пълен с маймуни и пауни. Мястото беше често посещавано от жителите на Алепо – стотици са снимките, които посетители са си правили с животните. Днес всички животни са мъртви, освен Саийд.

До клетката на Саийд има дупка, оставена от ракета. Зеленината я няма – снаряди отдавна са я изгорили. Посетителите казват, че всеки път, когато чуе изстрели, обстрел и въздушни удари, павианът започва да трепери и да търси най-високото място, до което може да се изкатери. Понякога минават часове, докато се успокои. По време на сражения, загива женският павиан, който е делил клетката със Саийд.

Показателно е как жителите на Алепо се отнасят към маймуната. В град, в който има тежък недостиг на питейна вода, медикаменти и най-вече на храна, хората, идващи да видят Саийд, носят ябълки, хляб и други плодове. Едва ли е лесно да бъдат намерени подобни продукти, когато над големи райони от града има обсада, а 300 000 души са блокирани.

С началото на примирието на 12 септември, договорено от САЩ и Русия, гражданите на Алепо излязоха отново по улиците и поне за ден не се притесняват за въздушните удари. Макар и обеднели, уличните търговци предлагат стоката си за големия празник Ейд ал Адха (Курбан байрам), а семейства заведоха децата си да видят клетката, в която се намира Саийд.

Впрочем, Саийд на арабски означава „щастлив“. И както много други неща в Сирия, изображенията с все още оцеляващия павиан, станаха символ на апатията, войната и разрухата. За жителите на Алепо Саийд е повече от символ и със сигурност новините около животното не акцентират единственото върху него, а служат да се привлече внимание към ежедневието на хората, останали да живеят в раздирания от сражения град. Днес Саийд е известен на целия свят като „Саийд, щастливият павиан – единствения оцелял в зоологическия парк на Алепо“.