Престорен морал

Още от автора

Втори ден новини, че има пияни хора, които шофират.

Репортажът включва въпроси, които се размахват като пръст пред пияния. Моралната полиция е тук. Все едно никой в тази държава НЕ-БЛИЗ-ВА!

Хванат е нарушителят, задържан е, има си процедури. Смешно ми е когато пияната леля заплашва куките, че ще ги набие, но не разбирам защо това е центърът на новината. Или пък това, че е изпила прилично за казак количество. А не това, че на пътищата има пияни, без книжки, друсани и още кво ли не и ни заплашват пряко. Както и куки, които срещу 50 лв ще си затворят очите за това.

Oh, wait, това отдавна не е новина.

Пети ден историята на Мустафа е на дневен ред, но не с ровене в институциите защо се е стигнало до тук. Защото тази история е адски многопластова. Като започнем от майката, която е мизерно дете, което не може да си каже името и е родила на 12, и стигнем до докторите, които 1 месец не са сметнали за нужно да викнат полиция, защото детето е изоставено в болницата. Не защото са кофти хора, разбирате ли? Просто защото не им е хрумнало!

Не ми е жал за майката на Мустафа, защото това няма да върне нещата назад. Искам да знам защо мизерства, защо няма образование, защо детето ще й се отнеме и ще се плаща на приемен дом, вместо да й се помага на нея, за да подреди скапания си живот.

Oh, wait, това отдавна не е новина.

Не знам защо е толкова трудно да се търси основата на проблема, а вместо това ни се предлага зрелище на ниво скеч - човек се хлъзга на бананена кора.

Не иде реч за медиите в случая дори, макар и да са сериозен фактор. А за това, че толкова се омазахме в неща, които вече не са новина, че сме способни само да напишем някъде коментарче "oh ujasno kak moje be kakaw 4owek e toa/taa".

И след като свърши видеото да отидем да си запържим лука за мусаката, защото чувстителността ни е изпилена до зеро и ни интересува само на кой се вижда цицата или кой е хванат с хаш.

Стожери на престорения морал.