Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мобилизираме се целата нация и изпращаме 1 милиард в Русия

26 Monday 2016, 14:30 часа • 4992 прочитания

Съвсем скоро ще ви се наложи отново да гласувате и отново – с отвращение. Наказателно. Отново за този, когото най-малко не харесвате.

Тези дни четох една статия, че в САЩ щял да спечели този, който бил по-малко непопулярен. Битката между Хилъри и Тръмп е ожесточена. А-ха да си помислиш, че единия от двамата е станал най-неприятен и другият е в състояние незабавно да го засенчи. Признавам, че в личен план Тръмп ми е по-неприятен, сигурно заради родните десни популисти. А идиотската измишльотина за стената между САЩ и Мексико дори няма да я коментирам. Не защото проблем с имиграцията няма, а защото тази стена е нещо като милиардите на Сидеров от злато; непостроимата “Белене”, която като стане, ще ни плащат, за да ползваме ток; или като дясното на ГЕРБ – влече го Борисов, дърпа го, ама все като си отвори устата – сякаш слушаме “гаварит масква”, в малко по-съвременен вариант, щото традиционното в тази дисциплина е резервирано за БСП и производни и за разсейките на СКАТ в политиката…

Не вярвате? Ето ви един пример. Тия дни бате бе на гастрол. Отскочи до Австрия. Там успя да даде едно-две интервюта. Значи, нека се разберем! Борисов време може да няма, за да си прочете брифингите като премиер, но интервюта не отказва… В първия си мандат той четял само две колонки: “хубаво за мен в медиите / лошо за мен в медиите”. Не ме питайте откъде знам, злите езици го говорят. Аз на тях не вярвам, както вече няколко пъти ви писах, но на ушите си няма как да не вярвам… Та, докато е в Австрия Борисов успя да даде няколко интервюта. И по едно от тях рече:

“След като като държава сме похарчили половин милиард досега в Афганистан, под егидата на НАТО, 110 воника стоят там, а бог да ги прости и загинаха момчета там… Защо нямаме реадмисия?.. Защо ЕС веднага не подписва, за да ги натовариме веднага и да ги върнем в Афганистан, където ние пазиме демокрацията, която ние изградихме там?.. Или сме направили много хубава демокрация и те бягат от нея, или имат някаква друга причина. Оставям на по-умните да го кажат…”

“Восток, дело тонкое”, както е казал класикът, но все пак, Европейският съюз ни е тук, под носа, дет' се вика, мама му стара! Не може човек да се излага толкова, а пък ако е премиер – хич! Да ви обясня какво имам предвид: не защитавам НАТО, нито коментирам успешна ли е мисията ISAF, или не.  Става дума за международните стабилизиращи сили в региона. Че НАТО са водещи е ясно, но все пак, да не забравяме, че мисията е одобрена и авторизирана от ООН. И там не са само страните от НАТО. И други има, при това, не малко.

Но още по-важното е, че ЕС и НАТО са две различни структури. Толкова различни, че ЕС заговори за собствена армия, подобна на НАТО-вските сили, със собствени граждански и военни мисии… Нищо, де! Предполагам, че до 2-3 години на Борисов ще му стигне до главата и това и ще започне да коментира казуса. Или след като от Москва му позволят, щото той нали иска да вижда платноходи и яхти в Черно море, а не самолетоносача “Адмирал Кузнецов”...

Затова, за да не ни се налага да го слушаме отново и отново, редно е един ден да го сменим. Колкото по-бърже, толкоз по-добре.

Та, като става дума за участие на България в миротворчески и мироопазващи мисии на НАТО, някак не е съвсем логично да се иска нещо в замяна от ЕС. Да не говорим, че форматът “ти к'во ще ми дадеш” е меко казано странен, но за това, сигурен съм, тепърва ще се говори… Последно по темата – един приятел ме подсети – бате вика, там загинали войници. Ами, не е там, ако трябва да бъдем точни. Български войници загинаха в Кербала, но по това време, както вика приятелят, Борисов съвсем скоро е бил спрял да е охрана в някоя кола, пред някой ресторант. Няма как да ги знае тия подробности. А в Афганистан загина един българин и той е бил там от името на френския Чуждестранен легион. За това ме подсети репортерката, дето беше в Кербала, за което ѝ благодаря.

Като стана дума за охранителния бизнес, се сетих веднага за едно друго изказване на Борисов от Австрия. Че е скандално, скандално е, дето някакви идиоти в Македония потрошили български паметник. Прав е Борисов, че има войнишки паметници, които трябва да опазват. Ако не знаят как, да се учат от нас! Ние не само войнишките пазим. Пазим и такива “паметници”, дето барут са помирисвали само по време на зарята в чест на Девети септември. Един от тях е шпагинът в Княжеската градина, дето периодично някой комунист или руски посланик вземе, че го обяви като войнишки. Злите езици говорят, че по време на Втората световна война единствените загинали съветски войници у нас, са такива, препили с лош алкохол, но аз на злите езици не вярвам, казах ви вече. Вярвам на историческите данни. А данни за загинали в бой руски войници в България няма. Да не говорим, че не са само руски, ами са от всякакви националности, влезли в състава на Трети украински фронт, ама няма да я почвам тая, че ще стане много дълъг текстът. Мисълта ми е как реагира един истински премиер, закърмен с дипломация и умения да преговаря във времената на силовото застраховане? Ето как! Предупреди македонците, че “ще имат много неприятни срещи…”

Вярвам, че като едното нищо ще намачка ревера на македонския си колега!

И друго се сетих от австрийския гастрол на Борисов. Водещият а-ха да го обиди, като го понижава с предположението, че ще става президент. Не знам какво понижение има предвид Борисов. Аз се сещам само за едно – финансово. Толкова обществени фондове се разпределят през изпълнителната власт, че ако ги съпоставим с размерите на корупцията – живо понижение си е. Финансово със сигурност. Обаче, съдейки по Румъния, у нас корупция няма, иначе щяхме да имаме и ние поне едно правителство в затвора като абсолютни стойности. Така че не съм сигурен дали това просто не е някаква шега на Борисов, дето аз не съм я разбрал…

“Мобилизираме се цялата нация, отиваме на границата и се пазим като при ордите на Атила навремето” – това казал Борисов по отношение на бежанците по границата. “Какво би станало, ако 200-300 хиляди души дойдат на оградата с Турция? Ще ги оставим да умрат, ще стреляме по тях или ще ги пуснем да влязат? Тогава се мобилизираме цялата нация, отиваме на границата и се пазим като при ордите на Атила навремето”, вика премиерът.

Тая работа лесно няма да му се получи, защото някои вече се мобилизираха и се готвят за война, ама не заедно с него, а срещу него. И като спре да може да плаща на своите, те ще минат на страната на другите. В целия този хаос, мнозина ще го отнесат, а той – със сигурност.

“ЕС е създаден след войните, за свободата на хората, свободата на словото… За това е създаден ЕС”, вика премиерът. Спор няма! Прав е. След войните е създаден, а свободата на хората и словото е в основата на Евросъюза. Викат му демокрация. В демократичните общества човек е свободен. Една от свободите, освен да говориш, каквото мислиш, е и свободата да избереш къде да живееш. И тук се сещам за последната новина. Тя е от БНБ:

От началото на 2016-а: Близо 1 млрд. лева са изпратили у нас българите зад граница. Близо 200 милиона лева са дошли от САЩ. 174 милиона – от Испания, без да броим онези 60 и кусур милиона евро, дето ги спечели леля Горка. След това са Гърция, Великобритания, Италия и т.н. Чаках да чуя за Русия, ама я нямаше. Затова предполагам, че данните за Русия са горе-долу като за САЩ, ама с обратен знак, умножен няколко пъти.

Ако мога да обобщя така – докато Борисов мобилизира българите в България, българите в чужбина плащат дълговете на българите, дето много искат да са руснаци. Кръговрат. Един милиард влиза от САЩ и един милиард излиза към Москва.

Добрата новина е, че от там милиардите пак отиват на запад, защото децата на другарите от Кремъл пък учат или живеят за постоянно на запад – в САЩ, Великобритания и Западна Европа. И нашите другари са така, но за тях имам подозрения, че от чисто патриотични подбуди гледат да изхарчат и някоя рубла като процент от за услугата с милиардите, дето текат от България към Русия по проекти, като “Белене”, Южен поток” и цените на Горивата… Наскоро ви писах, че Лукойл са филантропи, нали? 10-тина години без печалба…

И като стана дума за паричните потоци се сетих за последната новина – за Пьотр Толстой “Достоевски”. Оня, дето каза, че след изборната победа щели да изкупят цяла България. Досега били купили половината от Черноморието. Той бил получил повишение – вече е зам.-председател на Думата.

С тази новина нещата съвсем ми се подредиха – парите от България отиват в Русия, от Русия – на запад. От Запада – пак се връщат в Русия. У нас има едни разпределители, като стрелочниците на гара Триажна, а при движението на паричните потоци на изток, едни хора и у нас, и в Русия се развиват кариерно. В бизнеса, или в политиката. Почти все тая е, стига да умееш да осребряваш.

Кръговрат...

Асен Генов
Асен Генов Колумнист
Новините днес