Асошиейтед Прес интервюира Асад. И той откровено излъга

Още от автора

На 22 септември, АП направи интервю със сирийския президент Башар Асад в Дамаск. В него, Асад отрече да има бомбардиране на болници, налагане на обсада върху Алепо, както и че не знае нищо за нанасяне на въздушен удар върху хуманитарния конвой в провинция Алепо, при който загинаха 20 души. Това интервю стана широко споделяно сред сподвижници и поддръжници на сирийското правителство.

В отговорите си, обаче, президентът не само не предоставя информация, но и отрича очевидни и доказани факти.

Асад беше запитан първоначално за хуманитарния конвой, който беше поразен от въздушен удар в провинция Алепо, следствие на което загинаха 20 души, а 18 от 30 камиона бяха напълно унищожени. Сирийският президент отговори с това, че видео кадрите показват само „изгоряла кола, разбити камиони и нищо повече.“

В действително, конвоят е организиран няколко хуманитарни агенции и предвождан от Сирийския арабски червен полумесец в изпълнение на програмата за доставяне на хуманитарни помощи от ООН към провинциалните райони и държани от бунтовнически части зони в провинция Алепо. Както ООН и Червеният кръст и Червеният полумесец показаха, въпросният конвой е имал всички налични документи и е покривал всички изисквания за обозначение. Най-важното – организаторите на конвоя са имали уверението на властите в Сирия, както и на бунтовниците, а също и от САЩ и Русия.

Конвоят се е намирал в един от складовете си в град Урем ал Кубра, разположен на запад от град Алепо. Атаката започва вечерта, когато персонала натоварва камионите с помощи. Има анализ на събития в детайли, включително карти на разположението на конвоя и часовете на нанасяне на удари. Очевидно е извършването на нападение по въздух върху конвоя.

Свидетели описват най-малко 20 ракети, ударили склада и камионите в рамките на 2 часа. Част от взривовете са причинени от варелни бомби, хвърлени от хеликоптери. Бунтовниците нямат самолети или хеликоптери.

Видео, заснето от местен журналист, показва част от атаката, нанесена с ракета, причинила силна експлозия. Друго видео показва сгради в пламъци и горящи тела, както и останки от кашоните с помощи.

Снимки, публикувани на другия ден от АФП, показват тела на хуманитарни работници и медици, включително братът на ръководителя на Червения полумесец, убити при атаката.

Асад заявява, че „дори ООН твърдят, че не е имало въздушни удари по този конвой“. Но ООН не са заявявали подобно нещо. „Ние казваме, че не сме в позиция да разберем същността на атаката.“ Това каза Йенс Лерке, заместник говорител на хуманитарната агенция на ООН на 22 септември. Разследване показа, обаче, останки от експлозиви, произведени в Русия.

В изказването си, Асад твърди също, че по време на всички години на конфликта, няма международна организация или хуманитарен конвой, който да е попаднал под атака.

Реално, фактите показват друго. Сирия е една от най-опасните зони за хуманитарни работници. 54 служители на Червения кръст и Червения полумесец са убити в Сирия. Хуманитарни групи и международни конвои са попадали под атаки, както на правителствените, така и на бунтовнически сили.

По време на интервюто с АП, Асад отрече, че неговото правителство блокира доставките на помощи за държаните от бунтовници източни райони на град Алепо. Президентът твърди, че много конвои са преминали към други райони в Сирия за последните години и защо сирийското правителство да блокира конвой, който пътува за Алепо. Също така, според Асад няма обсада над Алепо, защото ако има, „хората са щели да бъдат мъртви в момента“.

Тук Асад също не казва какво става на терен. ООН обвинява сирийското правителство за неспособността и нежеланието му да позволи доставките на хуманитарни помощи не само за Алепо, но и за други градове като Забадани, Муадамия и Дарая. Така например, въпреки гладът заради блокада, Мадая и Дарая получиха помощи това лято – за първи път от 2012 насам. Пратеникът на ООН за Сирия, Стафан де Мистура, заяви, че няколко дни преди влизането на примирието от 12 септември, правителството не е предоставило разрешителни за конвои. Официален Дамаск не коментира това.

По-рано тази година, хуманитарни конвои бяха блокирани по пътя си към 15 от 18-те обсадени райони в Сирия. В резултат, 750 000 цивилни и близо 5 милиона разселени сирийци, не успяха да получат жизненоважни помощи.

Алепо е фронтова линия от юли 2012 година. Постоянна, неспирна, брутална фронтова линия, където често цивилни стават жертва, както на бунтовнически, така и на правителствени атаки. Не само това, но близо 400 000 жители са възпрепятствани от достигане до хуманитарни помощи, заради блокиране на снабдителни линии. Алепо, също така, е разделен на зони под контрола на правителството – Западно Алепо – и бунтовнически – Източно Алепо.

Асад не споделя и информация, която самата сирийски армия и генералният щаб разпространяват: от 17 юли беше установена блокада върху т.нар. път Кастело. Руските сили също потвърдиха в докладите си тези събития. Блокадата продължи 40 дни. В началото на август, бунтовническа офанзива, подкрепена от ислямистки фракции, успя да пробие обсадата, но в началото на септември правителствените части възвърнаха контрола си.

Един от въпросите на АП към Башар Асад беше свързан с атаките върху болници и медицински центрове. Сирийският президент отговори, че не би могъл да удра болници, докато „изпраща ваксини“.

Реално, УНИЦЕФ и други ООН агенции постоянно и редовно критикуват нанасянето на въздушни удари и медицински центрове. „Лекари без граници“ няколко пъти съобщават за разрушени следствие на въздушни атаки болници, които поддържат на терен. Международната организация „Лекари за човешки права“ преброява 382 атаки върху медицински центрове и болници от началото на сирийския конфликт през 2011 година. От тях, 293 са нанесени от правителствените сили, а 16 от руските.