Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шимон Перес - държавникът, който пожела на децата да гледат напред, а не да помнят миналото

29 Thursday 2016, 12:00 часа • 1628 прочитания

„Децата на Израел трябва да бъдат учени да гледат напред, а не да живеят в миналото. Аз бих предпочел да ги науча да мечтаят, отколкото да помнят“ ­– това казва изразелският държавник Шимон Перес в началото на хилядолетието, цитиран от вестник „Jerusalem Post“.

Избран за президент на Израел през 2007 г. на преклонната 83-годишна възраст, Шимон Перес заема поста на държавен глава до 2014 г. Тогава той е най-възрастният изпълняващ функцията на президент човек в света. Именно с този факт Перес е популярен сред повечето млади хора днес. Но починалият от сърдечен удар в сряда израелски политик е действащ фактор в израелската политика от близо 70 години.

 

Последният представител на създателите на Израел

 

Роден като Симон Перски, Перес имигрира в Палестина от Полша със своето семейство през 1934 г. Тогава той е едва на 11 години.

Шимон Перес бе последният жив представител на елита, който създава държавата Израел. Освен президент, той два пъти е редовен и два пъти е служебен министър-председател на страната, въпреки факта, че 5 пъти губи парламентарни избори и на практика никога не печели такива. Служи като министър в общо 12 кабинета, а в парламента на Израел Перес е бил представител на общо 5 политически партии, бидейки негов член общо 48 години.

Докато едни считат Шимон Перес за доказан борец за мир, други го свързват с елита, прогонил палестинците от домовете им. Избран е от Давид Бен-Гурион (дългогодишен профсъюзен деец и един от водачите на лявото крило на ционисткото движение, популярен също като бащата на Израел) за негово протеже поради забележителните му ораторски способноси. Перес заема десетки дипломатически и военни постове по време и непосредствено след израелската война за независимост.

 

Първият висок пост

 

Първият висок правителствен пост, който Перес заема, е този на заместник-директор на защитните сили през 1952 г. Тогава той е едва на 28 години. Година по-късно Перес става главен директор на същата служба, като участва в планирането на войната в Суецкия канал през 1956 г. Това той прави заедно с Обединеното кралство и Франция. Въпреки липсвата на военно миналото и какъвто и да бил военен опит, Перес се превръща във фактор в израелското военно дело.

 

Посредник в сътрудничеството с Париж, Лондон и Вашингтон

 

Перес е полиглот. Владее полски, френки, английски, руски, идиш и иврит. Именно това му качество го превръща в основен посредник в преговорите между Израел и чуждите правителства.

През 50-те години израелското правителство извършва инвазия в Синай, подкрепена от Париж и Лондон. Но и трите правителства скоро след това се оттеглят под натиск от страна на САЩ и Съветския съюз. Изобщо през 50-те години Израел и Франция поддържат изключително близки отношения в сферите на защитата и дипломацията. Като архитект на тези близки отношения, Перес бива награден с най-високото отличие на Френския легион на честта.

През 1963 г. той договаря с президента на САЩ Джон Кенеди продажбата на първото щатско военно оборудване от Израел.

 

Превръщането на Израел във водеща сила в Близкия изток

 

През 50-те и 60-те години на миналия век Перес прави повече от всекиго, за да има Израел свой ядрен реактор, както и за да се създаде възможност страната да има свое собствено атомно оръжие. Той вярва силно, че Израел трябва да стане водещата регионална сила в Близкия изток. През 70-те години Перес е сред хората, които подкрепят построяването на еврейски селища в окупираните територии.

Шимон Перес, също като своя ментор Давид Бен-Гурион, вярва, че Израел трябва да се превърне в непобедима и водеща сила в региона на Близкия изток. Но с времето той променя на 180 градуса този свой възглед и започва да лобира, че Израел трябва да се стреми към помирение с палестинците, както и с другите си арабски съседи.

 

Нобелова награда за мир

 

През октомври 1994-а, по инициатива на Шимон Перес в качеството му на външен министър, Йордания и Израел подписват мирен договор. Поради този факт бива награден с Нобелова награда за мир.

Две години по-късно Перес създава център за мир, носещ неговото име, промотиращ мира, толерантността, икономическото развитие, благоденствието и сътрудничеството между отделните страни в региона на Близкия изток. Всъщност още през 70-те години Перес се изявява като поддръжник на идеята за постигане на мир в Близкия изток чрез икономическо сътрудничество. Той поддържа идеята за създаване на съюз в Близкия изток, подобен на Европейския съюз.

През 1997 г. Перес казва: „Мирът много прилича на любовта. Той е романтичен процес – ти трябва да го изживееш, да инвестираш в него, да му вярваш. Ако не можеш да изпиташ любов, значи не можеш да изпиташ и мир.“

 

***

 

Определено Шимон Перес умее да говори красиво. Извън политически си живот, той е поет и текстописец на песни. Пише своята първа песен на 8-годишна възраст в Полша.

Макар и да умира без да стане свидетел на бленувания от него от края на 20. век траен мир, мнозина считат Перес за удивителен човек и неуморим политик. Доказателство за това е фактът, че той изрече своята последна реч дни преди кончината си.

Макар и в неговата близо 70-годишна политическа кариера да има много тъмни моменти, които вероятно още дълги десетилетия ще останат табу в израелското общество, Шимон Перес е представител на поколението на  създателите на Израел и ще остане един от ключовите фактори в политическия живот както на страната, така и изобщо в региона на Близкия изток.

 

 

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес