За вас, скотове!

Още от автора

Здравейте, мили хора. Тази вечер ще ви разкажа за тъпаците. Ще ви разкажа как в градския транспорт хората се изявяват като задници. Простичка история за оскотяването. Сигурна съм, че я виждате всеки ден.

 
Историята е за възрастен мъж, на 79 години почти. Почти напълно сляп и с епилепсия. Въпреки това е приятно облечен, чист и с прекрасни обноски. Всъщност с гардероба си, той лесно може да вкара в малкия си джоб, съвсем зад фишуто, доста парвенюта. Пораснал в добро семейство, отгледан от гувернантка. Цигулка, паркетни танци, немски, руски. Преди около 15 години реши да носи брада, за да не се вижда набръчканата му гуша. Ходи на бръснар и педикюр редовно, ползва парфюми, защото "възрастните хора миришат, не искам другите да се гнусят от мен". Разбира се, възрастният мъж има своите проблеми, но е известен сред приятели и близки с доброто си възпитание и галантност.
 
Възрастният мъж има и приятелка. По-млада от него с 10-ина години, лекар, жена с достойнство. Двамата обичат да пътуват, да се забавляват и да попиват от света. Изпълнени с живот възрастни хора. Качват се в трамвай в любимата ни столица. Няма свободни седалки. На седалка с обозначение "Инвалиди" седи млада дама. Приятелката на възрастния мъж моли дамата да отстъпи мястото на човека, който не вижда.
 
И става адски скандал. В който младата дама казва, че може и тя да е инвалид, те от къде знаели, че не е. Нарича ги нахални. Включва се втора жена, която също крещи по възрастната двойка. Тук идва любимият ми аргумент.
 
- Ми като е сляп,  що не е с бял бастун?! Ако беше, всеки щеше да му освободи място да седне.
 
Наистина ли? Това ли е единственият мотив?
Възрастният мъж от години губи зрението си прогресивно. И се адаптира. Не ползва бял бастун, защото ще го обърква, защото ще го губи, както всички 99040423729929 чадъра, които е оставил по скамейки, пейки и маси из света. И защото е достолепен и суетен. Пределно съм наясно, че дамата може да има проблем също. Както е видно обаче, има и проблем с възпитанието и изблиците на агресия. Елементарното възпитание предполага любезност или поне уважение към възрастните.
 
А утре, младата дама ще пусне снимка на възрастна жена, която продава домати на спирката. Ще разкаже изумителна история как й е дала 10 лв, но не е взела нито един домат, защото бабата с доматите има тежка съдба и пенсионерите в България са в покъртително състояние. Ще споделяме снимката в захлас и ще пишем възторжено: "SAMO TAKA, DOBRI HORA TRIABWAT NA KLETA MAJKA BALGARIA, TI ZAMENE SI GEROJ, EWALATA!!!11", ще събира лайкове. И когато аз кажа, че това често е поза и предният ден тя твърде вероятно се е държала като пълна свиня с друг пенсионер, щото не е нужно на 79 - годишен мъж да му освободиш място само защото е сляп, а може би защото... е много възрастен, ей така, от уважение.

Ще ме направите на г*з,  някои дори ще ме заклеймите  с думите, че съм изрод. И защото не е нужно дори да е старец. Може да е бременна жена, човек с физически дефицити, някой, който и да е по-слаб от теб. Може утре да си ти! Еми, възмутените скотове, да го духате, честно!