Основното за проекта „Турски поток“, което трябва да знаем

Още от автора

Владимир Путин и Реджеп Ердоган – лидерите на Турция и Русия, в началото на миналата седмица подписаха споразумение за построяването на газопровода „Турски поток“ под Черно море, по който руският природен газ да бъде доставян до вратата на Южна Европа в близките три години.

 

Причината

 

Причината, поради която Москва строи този газопровод през Турция (с която страна, въпреки неотдавнашното сдобряване, все пак Русия има непреодолими към момента противоречия по отношение на конфликта в Сирия) е избягването на прозападна Украйна. Така пред Путин се очертава възможност да приключи отношенията си с Украйна като разпределител на руските газови доставки за голяма част от страните от Европейския съюз.

Но този нов договор между Москва и Анкара е нещо много повече от просто взаимноизгодна сделка между двама държавни лидери. Той може да бъде тълкуван и като знак за много косвени цели.

Това последно споразумение е може би най-яркото към момента доказателство за пренареждането на стратегическите връзки в региона на Югоизточна Европа, Кавказ и Близкия изток, като новата геополитика ще бъде в сила в близките години, вероятно дори за десетилетия напред.

 

Новите симпатии

 

Все по-честите явни симпатии между Москва и Анкара без съмнение ще окажат пряко влияние и върху вътрешните и външните политики на България, Гърция, Кипър и други страни от региона на Балканите и източното Средиземноморие. Особено предвид факта, че нашата югоизточна съседка е 16-ата икономика в света, което практически превръща Турция в ключовия наш съсед.

 

Основната цел – да се заобиколи Украйна

 

Разграничавайки се от косвените цели, важно е да се вземе предвид обстоятелството, че към момента все още Украйна е основният газов партньор и разпределител на руските газови доставки за страните от Европейския съюз. Настоящите договори между Украйна и Русия за доставки изтичат през 2019-а година, като е твърде вероятно Киев напълно да бъде изключен от бъдещите планове на Москва. И вероятните предстоящи загуби за Украйна може да възлязат на около 2 милиарда щатски долара годишно, колкото средно получава страната от транзитните такси, плащани от руския енергиен монополист „Газпром“.

 

Турция – новият ключов разпределител?

 

Ако именно по този начин се развият обстоятелствата – което към момента е най-вероятното предположение – Турция може да се превърне в ключов дистрибутор на „Газпром“ за Южна Европа. А Германия – където спорният втори „Северен поток“ може да увеличи двойно руските доставки на природен газ за Европейския съюз през Балтийско море, ще се превърне във водещ газов център в района на Северна Европа.

Плановете на „Газпром“ да изостави старата газова инфраструктура в Източна Европа започна с първия „Северен поток“, през който днес минават 40 процента от руските газови доставки за Европейския съюз.

А проектът „Южен поток“, който трябваше да заобиколи Украйна и да доставя природен газ под Черно море за България - която можеше да се превърне в дистрибутор за Южна Европа - пропадна в геополитическите бури, които избухнаха след анексирането на Крим от страна на Русия в първите месеци на 2014 г.

 

Русия изпълни своя план. Но само засега

 

В резултат съвсем изненадващо Путин заяви в началото на 2015-а година идеята за проекта „Турски поток“, който на практика почти съвпада с „Южен поток“, но тръбата излиза от морето в Турция, а не в България. Този проект изглеждаше провален, когато политическите и икономическите връзки между Турция и Русия бяха преустановени за около половин година, след като руски изстребител, нарушил въздушното пространство на НАТО, бе свален на територията на Турция през есента на миналата 2015 г. Но след официалното извинение, отправено от страна на Ердоган към руския президент Владимир Путин, предшествано от оставката на близкия до щатската администрация турски министър-председател Ахмет Давутоглу, подадена по инициатива на Ердоган, отново се заговори за проекта „Турски поток“, който очевидно започва да бъде реализиран експресно.

 

Гърция – ключът към изпълнението на целта на Русия

 

Но за да се изпълнят плановете на Путин за превръщане на Турция в основен газов център за Южна Европа, трябва да бъдат извървяни още стъпки. Москва трябва да уреди построяването на газова тръба в Гърция. И именно у Гърция е разковничето, което може да осъществи или провали тези планове. Макар и сделка за руско-гръцка тръба да бе подписана миналата година, уговорките с Атина тепърва предстоят.