Какво толкова им пречи онова квадратче в бюлетината?

Още от автора

Слушам “Седмицата” по Дарик, с водещ Кирил Вълчев и си мисля как точно политическият консенсус ще излъже отново избирателите. Ето как:

Разглеждаме какво имаме като даденост: имаме задължително гласуване и приета от парламента на първо четене възможност да изразим политическа позиция, без гласът ни да се преразпредели за кандидат, които не одобряваме – това е опцията “Не подкрепям никого”. Надявам се, че ще оцелее на второ четене и ще бъде приложена на изборите след две седмици при президентските избори (а и на кметските по-натам). Така опцията "срещу всички" реално ще участва в политическото състезание – просто, нито една идея не съответства на Вашите възгледи. Това не значи, че нямате кандидат, който да подкрепите на конкретните избори. Може ЦИК да са анулирали регистрацията им примерно...

Какво ще се случи на едни парламентарни избори при сегашната "законова рамка"? Задължени сте да гласувате по закон. Имате 4 възможности:

 

1. Да не спазите закона;

2. Да направите бюлетината си недействителна, като напишете “Байхуй” на нея или друго аналогично послание;

3. Да гласувате с "не подкрепям никого";

4. Да гласувате за конкретна партия, коалиция или кандидат.

 

Какво следва в случай, че решите да спазите закона?

Подписвате се, вдигате активността, с което правите изборите ако не друго, поне морално легитимни. Ако гласувате за партия – чудесно! Увеличавате нейния шанс да прескочи бариерата от 4% и да влезе в парламента, или поне да получи лелеяната субсидия, ако скочи над 1%...

Ако направите гласа си недействителен – Вашият глас се изважда и не се брои, с което се свива базата, на основата на която се изчисляват процентите. Схващате ли? Ако направите своя глас недействителен, но сте се явили – вие качвате активността, но и процентите на тези, които не харесвате.

Ако гласувате с “Не подкрепям никого” ще се случи същото при сегашната методика. Вашият глас ще бъде третиран като недействителен, стигне ли се до броене, с което отново законодателят свива базата и увеличава изкуствено процентите на останалите партии. С недействителния си глас Вие увеличавате шанса партия, която не подкрепяте, да получи субсидия или дори да влезе в парламента. Тоест, Вашият глас ще помогне на някой хулиганстващ по улиците кремълски псевдонационалист, някой шеф на нелегално “Енерго” ще влезе с 300-400 гласа в парламента или ще вкарате в Народното събрание въпросния байчо, който ще ви твърди, че е “най-големият демократ”, ще се чуди “на кого да угоди първо”, докато ноторни фирми си делят парите за обществени поръчки в пътното строителство…

Какво трябва да се случи, ако опцията “срещу всички” остане изобщо в Изборния кодекс? Една добра възможност би била гласовете “Не подкрепям никого” да участват в броенето на резултатите. Така всички партии ще получат реалния процент на подкрепата, която имат в обществото, отчитайки ясно декларираната политическа воля “срещу всички” налични кандидати, изразена в гласа “Не подкрепям никого”.

Тази политическа позиция е ясно мотивирана и се обяснява през критично ниското доверие в законодателната власт – Народното събрание, изпълнителната власт – правителството и съдебната власт – правосъдната ни система.

Спомнете си “Проглеждане”. Или го прочетете...